Deze handige gids geeft je de ideale temperaturen voor allerlei kooktechnieken, zodat je keer op keer lekkere en goed gelukte gerechten op tafel zet. Zo kun jij gewoon lekker genieten van wat je hebt gemaakt!
Altijd de juiste temperatuur voor nauwkeurig koken
Ideaal om delicate ingrediënten zoals chocolade of boter te smelten
45°Ideale temperatuurinstelling
45°-55°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Verdeel het voedsel gelijkmatig over het hele oppervlak van de pan voordat je begint. Stel de temperatuur fijn af, per 5°C, naar jouw voorkeur. Roer af en toe als je het smeltproces wilt versnellen.
Aanbevelingen
Kookgerei: Steelpan of koekenpanVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Chocolade of boter, verdeel gelijkmatig over het oppervlak van de pan.Deksel: Niet vereistKeukengerei: Spatel of lepel
Warmhouden
Ideaal om je eten warm te houden voordat je het serveert.
80°Ideale temperatuurinstelling
70°-100°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Gebruik alleen na het koken. Het deksel is niet verplicht. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan. Voor vloeibaar voedsel kan een lichte temperatuurverhoging nodig zijn. Laat voedsel niet langer dan een uur boven de koelkasttemperatuur staan.
Aanbevelingen
Kookgerei: Elk typeVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Gekookte gerechten, warm te houden vóór het serveren (niet langer dan 1 uur boven de koelkasttemperatuur laten staan).Deksel: OptioneelKeukengerei: Lepel
Stomen
Ideaal voor het stomen van groenten, wortelgroenten, vis en dumplings.
Stap 1: power level 16 voor 10 minuten. Stap 2: power level 11Ideale temperatuurinstelling
Power levels: 9 -13Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Gebruik een stoompan. Vul deze met 1,5L-2,5L water. Plaats het voedsel in het stoomaccessoire en dek af met het deksel. Zet het vermogen op niveau 16 voor 10 minuten, en daarna op niveau 11 (aanbevolen). Pas het vermogen (niveau 9-13) aan om de intensiteit van de stoom naar wens te regelen. Let op: water kan verdampen als het vermogen te hoog is.
Aanbevelingen
Kookgerei: Stoompan, bodemdiameter 18-23 cmVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Vul de pan vóór het starten met het recept met minimaal 1,5 L en maximaal 2,5 L water en plaats het voedsel in het stoomaccessoire.Deksel: Vereist, zonder ventielKeukengerei: Vork, lepel, spatel
Sudderen
Ideaal voor het sudderen van sauzen en soepen gedurende langere tijd, met als doel de gewenste dikte te bereiken.
130° dan verlagen naar 120°Ideale temperatuurinstelling
80°- 150°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Gebruik een vloeistofdikte van minimaal 1 cm en maximaal 5 cm. Pas de temperatuur fijn aan in stappen van 5°C, afhankelijk van hoe levendig je het sudderen wilt hebben. Dit hangt af van de consistentie en hoeveelheid van de vloeistof. Roer af en toe voor het beste resultaat.
Aanbevelingen
Kookgerei: Steelpan, soeppan of koekenpan, bodemdiameter 18-23 cmVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Vloeistofdikte van minimaal 1 cm tot maximaal 5 cmDeksel: AangeradenKeukengerei: Lepel
Confit
Ideaal voor het langzaam en op lage temperatuur garen van voedsel in olie, waardoor de structuur van het voedsel mals wordt en tegelijkertijd vocht en smaken behouden blijven.
130°Ideale temperatuurinstelling
110°-140°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Ideaal voor vlees, vis, fruit, groenten en paddenstoelen. Voeg 1 eetlepel tot 1,5 cm olie toe aan een koekenpan (bodemdiameter 18-23 cm). Plaats het voedsel in de pan voordat je begint. Roer af en toe. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor de gewenste bruining.
Aanbevelingen
Kookgerei: Koekenpan, bodemdiameter 18-23 cmVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Voeg vóór het starten van het recept maximaal 1,5 cm olie toe aan de kookpan en plaats het voedsel dat je wilt garen in confit.Deksel: OptioneelKeukengerei: Lepel of spatel
Afblussen
Ideaal voor het garneren van je geroosterde of in de pan gebakken stuk vlees, door de gebruinde voedselresten uit de pan te verwijderen en op te lossen, zodat je sauzen en jus kunt verrijken met smaak.
130°Ideale temperatuurinstelling
110°-150°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Voeg voordat je begint de deglazering vloeistof toe aan de hete pan. Zeef maïzena/meel in voor een dikkere consistentie. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor het gewenste sudderen. Roer de saus en zeef indien nodig.
Aanbevelingen
Kookgerei: KoekenpanVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Deglazering vloeistof en een theelepel maïzena of bloem (zeef het in)Deksel: Niet vereistKeukengerei: Lepel of spatel
Roeren
Ideaal voor het roeren van je eieren met je favoriete kruiden.
150°Ideale temperatuurinstelling
130°-180°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Voor de beste roereieren, gebruik een anti-aanbakpan. Vet roestvrijstalen pannen in om plakken te voorkomen. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Het kookplaat geeft aan wanneer deze klaar is. Na het voorverwarmen, voeg olie/boter en eieren toe. Roer voortdurend. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor de gewenste romigheid.
Aanbevelingen
Kookgerei: Anti-aanbak koekenpanVoorverwarmen: VereistIngrediënten: Vetten met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie) en eierenDeksel: Niet vereistKeukengerei: Lepel of spatel
Carameliseren
Ideaal voor het carameliseren van uien, groenten, paddenstoelen en fruit.
150°Ideale temperatuurinstelling
130°-180°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Voeg voedsel en kruiden toe voordat je het recept start. Let op: niet geschikt voor het carameliseren van suiker. Roer af en toe. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor de gewenste caramelisatie.
LET OP: dit recept is NIET bedoeld voor het carameliseren van suiker voor gebak.
Aanbevelingen
Kookgerei: KoekenpanVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Voeg voedsel en kruiden toe aan de kookpan voordat je deze voorverwarmt.Deksel: Niet vereistKeukengerei: Lepel of spatel
Sauteren
Ideaal voor het bakken van groenten en paddenstoelen in een kleine hoeveelheid vet.
180°Ideale temperatuurinstelling
130°- 200°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Zet de kookplaat aan. Voeg na de melding dat de voorverwarming is voltooid olie of boter toe, evenals het voedsel. Roer of draai het voedsel af en toe voor het beste resultaat.
*Voor een roestvrijstalen pan is het noodzakelijk om deze in te vetten om te voorkomen dat het voedsel aan de pan blijft plakken.
Aanbevelingen
Kookgerei: Grillpan of koekenpan*, bodemdiameter 18-23 cmVoorverwarmen: VereistIngrediënten: Vlees, zeevruchten en/of groenten, vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie)Deksel: OptioneelKeukengerei: Spatel of tang
Roerbakken
Ideaal om voedsel snel te bakken op hoog vuur in een licht ingevette pan, terwijl je voortdurend roert.
180°Ideale temperatuurinstelling
150°-200°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
De kookplaat geeft een signaal zodra hij klaar is voor gebruik. Voeg na het voorverwarmen olie of boter toe, gevolgd door het voedsel. Vet roestvrijstalen pannen vooraf licht in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt voor het beste resultaat. Roer het gerecht voortdurend om aanbranden te voorkomen. De temperatuur is instelbaar in stappen van 5°C, met een maximum van 200°C – gebruik deze hoogste stand met de nodige voorzichtigheid.
Aanbevelingen
Kookgerei: Koekenpan, bodemdiameter 18–23 cm.Voorverwarmen: VereistIngrediënten: Vlees, zeevruchten en/of groenten, vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie).Deksel: OptioneelKeukengerei: Spatel of tang
Bakken in de pan
Perfect voor het goudbruin bakken van allerlei ingrediënten in een koekenpan met slechts een beetje vet – vol smaak, met minimale moeite.
180°Ideale temperatuurinstelling
150°-200°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
De kookplaat geeft een signaal wanneer hij klaar is voor gebruik. Voeg na het voorverwarmen olie of boter toe, gevolgd door het voedsel. Vet roestvrijstalen pannen in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C – gebruik deze met zorg.
Aanbevelingen
Kookgerei: KoekenpanVoorverwarmen: VereistIngrediënten: Vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie) en voedsel dat gepanbakken moet worden.Deksel: OptioneelKeukengerei: Lepel of spatel
Bruineren
Perfect voor het heerlijk bruineren van vlees voor smaakvolle taco's of het krokant bakken van brood voor knapperige croutons en toast.
180°Ideale temperatuurinstelling
150°-200°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
Voor het bruineren van vlees, voeg olie toe aan een roestvrijstalen pan of gebruik een anti-aanbakpan voor eenvoudig schoonmaken. De kookplaat geeft een signaal wanneer deze klaar is. Voeg na het voorverwarmen olie/boter en voedsel toe. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C voor de gewenste bruiningsgraad.
Aanbevelingen
Kookgerei: Anti-aanbak koekenpanVoorverwarmen: Niet vereistIngrediënten: Vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie), vlees voor taco’s of brood voor croutons.Deksel: OptioneelKeukengerei: Lepel of spatel
Schroeien
Ideaal voor het creëren van een bruine korst aan de zijkanten van je vlees, vis en gevogelte.
200°Ideale temperatuurinstelling
180°-200°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
De kookplaat geeft een melding wanneer deze klaar is. Voeg olie en voedsel toe na het voorverwarmen. Vet roestvrijstalen pannen in om vastplakken te voorkomen. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer of draai het voedsel af en toe om. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, gebruik deze met zorg.
Aanbevelingen
Kookgerei: Grillplaat of koekenpan, bodemdiameter 18–23 cm.Voorverwarmen: VereistIngrediënten: Vlees, vis of gevogelteDeksel: Niet vereistKeukengerei: Spatel of tang
Grillen
Ideaal voor het grillen van vlees, vis, gevogelte en groenten boven droge hitte.
200°Ideale temperatuurinstelling
160°-200°Temperatuurbereik op basis van smaak
Kooktips
De kookplaat geeft een signaal wanneer deze klaar is. Voeg na het voorverwarmen olie/boter en voedsel toe. Vet roestvrijstalen pannen in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer of draai het voedsel voor het beste resultaat. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, gebruik deze met zorg.
Aanbevelingen
Kookgerei: Grillplaat of koekenpan.Voorverwarmen: VereistIngrediënten: Vlees, vis, gevogelte of groenten.Deksel: Niet vereistKeukengerei: Spatel of tang