Kooktechnieken

Kooktechnieken

Deze handige gids geeft je de ideale temperaturen voor allerlei kooktechnieken, zodat je keer op keer lekkere en goed gelukte gerechten op tafel zet. Zo kun jij gewoon lekker genieten van wat je hebt gemaakt!

Altijd de juiste temperatuur voor nauwkeurig koken

Smelten

Ideaal om delicate ingrediënten zoals chocolade of boter te smelten

45° Ideale temperatuurinstelling

45°-55° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Verdeel het voedsel gelijkmatig over het hele oppervlak van de pan voordat je begint. Stel de temperatuur fijn af, per 5°C, naar jouw voorkeur. Roer af en toe als je het smeltproces wilt versnellen.

Aanbevelingen

Kookgerei: Steelpan of koekenpan Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Chocolade of boter, verdeel gelijkmatig over het oppervlak van de pan. Deksel: Niet vereist Keukengerei: Spatel of lepel

Warmhouden

Ideaal om je eten warm te houden voordat je het serveert.

80° Ideale temperatuurinstelling

70°-100° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Gebruik alleen na het koken. Het deksel is niet verplicht. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan. Voor vloeibaar voedsel kan een lichte temperatuurverhoging nodig zijn. Laat voedsel niet langer dan een uur boven de koelkasttemperatuur staan.

Aanbevelingen

Kookgerei: Elk type Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Gekookte gerechten, warm te houden vóór het serveren (niet langer dan 1 uur boven de koelkasttemperatuur laten staan). Deksel: Optioneel Keukengerei: Lepel

Stomen

Ideaal voor het stomen van groenten, wortelgroenten, vis en dumplings.

Stap 1: power level 16 voor 10 minuten. Stap 2: power level 11 Ideale temperatuurinstelling

Power levels: 9 -13 Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Gebruik een stoompan. Vul deze met 1,5L-2,5L water. Plaats het voedsel in het stoomaccessoire en dek af met het deksel. Zet het vermogen op niveau 16 voor 10 minuten, en daarna op niveau 11 (aanbevolen). Pas het vermogen (niveau 9-13) aan om de intensiteit van de stoom naar wens te regelen. Let op: water kan verdampen als het vermogen te hoog is.

Aanbevelingen

Kookgerei: Stoompan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Vul de pan vóór het starten met het recept met minimaal 1,5 L en maximaal 2,5 L water en plaats het voedsel in het stoomaccessoire. Deksel: Vereist, zonder ventiel Keukengerei: Vork, lepel, spatel

Sudderen

Ideaal voor het sudderen van sauzen en soepen gedurende langere tijd, met als doel de gewenste dikte te bereiken.

130° dan verlagen naar 120° Ideale temperatuurinstelling

80°- 150° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Gebruik een vloeistofdikte van minimaal 1 cm en maximaal 5 cm. Pas de temperatuur fijn aan in stappen van 5°C, afhankelijk van hoe levendig je het sudderen wilt hebben. Dit hangt af van de consistentie en hoeveelheid van de vloeistof. Roer af en toe voor het beste resultaat.

Aanbevelingen

Kookgerei: Steelpan, soeppan of koekenpan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Vloeistofdikte van minimaal 1 cm tot maximaal 5 cm Deksel: Aangeraden Keukengerei: Lepel

Confit

Ideaal voor het langzaam en op lage temperatuur garen van voedsel in olie, waardoor de structuur van het voedsel mals wordt en tegelijkertijd vocht en smaken behouden blijven.

130° Ideale temperatuurinstelling

110°-140° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Ideaal voor vlees, vis, fruit, groenten en paddenstoelen. Voeg 1 eetlepel tot 1,5 cm olie toe aan een koekenpan (bodemdiameter 18-23 cm). Plaats het voedsel in de pan voordat je begint. Roer af en toe. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor de gewenste bruining.

Aanbevelingen

Kookgerei: Koekenpan, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Voeg vóór het starten van het recept maximaal 1,5 cm olie toe aan de kookpan en plaats het voedsel dat je wilt garen in confit. Deksel: Optioneel Keukengerei: Lepel of spatel

Afblussen

Ideaal voor het garneren van je geroosterde of in de pan gebakken stuk vlees, door de gebruinde voedselresten uit de pan te verwijderen en op te lossen, zodat je sauzen en jus kunt verrijken met smaak.

130° Ideale temperatuurinstelling

110°-150° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Voeg voordat je begint de deglazering vloeistof toe aan de hete pan. Zeef maïzena/meel in voor een dikkere consistentie. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor het gewenste sudderen. Roer de saus en zeef indien nodig.

Aanbevelingen

Kookgerei: Koekenpan Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Deglazering vloeistof en een theelepel maïzena of bloem (zeef het in) Deksel: Niet vereist Keukengerei: Lepel of spatel

Roeren

Ideaal voor het roeren van je eieren met je favoriete kruiden.

150° Ideale temperatuurinstelling

130°-180° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Voor de beste roereieren, gebruik een anti-aanbakpan. Vet roestvrijstalen pannen in om plakken te voorkomen. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Het kookplaat geeft aan wanneer deze klaar is. Na het voorverwarmen, voeg olie/boter en eieren toe. Roer voortdurend. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor de gewenste romigheid.

Aanbevelingen

Kookgerei: Anti-aanbak koekenpan Voorverwarmen: Vereist Ingrediënten: Vetten met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie) en eieren Deksel: Niet vereist Keukengerei: Lepel of spatel

Carameliseren

Ideaal voor het carameliseren van uien, groenten, paddenstoelen en fruit.

150° Ideale temperatuurinstelling

130°-180° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Voeg voedsel en kruiden toe voordat je het recept start. Let op: niet geschikt voor het carameliseren van suiker. Roer af en toe. Pas de temperatuur in stappen van 5°C aan voor de gewenste caramelisatie.

LET OP: dit recept is NIET bedoeld voor het carameliseren van suiker voor gebak.

Aanbevelingen

Kookgerei: Koekenpan Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Voeg voedsel en kruiden toe aan de kookpan voordat je deze voorverwarmt. Deksel: Niet vereist Keukengerei: Lepel of spatel

Sauteren

Ideaal voor het bakken van groenten en paddenstoelen in een kleine hoeveelheid vet.

180° Ideale temperatuurinstelling

130°- 200° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Zet de kookplaat aan. Voeg na de melding dat de voorverwarming is voltooid olie of boter toe, evenals het voedsel. Roer of draai het voedsel af en toe voor het beste resultaat.

*Voor een roestvrijstalen pan is het noodzakelijk om deze in te vetten om te voorkomen dat het voedsel aan de pan blijft plakken.

Aanbevelingen

Kookgerei: Grillpan of koekenpan*, bodemdiameter 18-23 cm Voorverwarmen: Vereist Ingrediënten: Vlees, zeevruchten en/of groenten, vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie) Deksel: Optioneel Keukengerei: Spatel of tang

Roerbakken

Ideaal om voedsel snel te bakken op hoog vuur in een licht ingevette pan, terwijl je voortdurend roert.

180° Ideale temperatuurinstelling

150°-200° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een signaal zodra hij klaar is voor gebruik. Voeg na het voorverwarmen olie of boter toe, gevolgd door het voedsel. Vet roestvrijstalen pannen vooraf licht in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt voor het beste resultaat. Roer het gerecht voortdurend om aanbranden te voorkomen. De temperatuur is instelbaar in stappen van 5°C, met een maximum van 200°C – gebruik deze hoogste stand met de nodige voorzichtigheid.

Aanbevelingen

Kookgerei: Koekenpan, bodemdiameter 18–23 cm. Voorverwarmen: Vereist Ingrediënten: Vlees, zeevruchten en/of groenten, vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie). Deksel: Optioneel Keukengerei: Spatel of tang

Bakken in de pan

Perfect voor het goudbruin bakken van allerlei ingrediënten in een koekenpan met slechts een beetje vet – vol smaak, met minimale moeite.

180° Ideale temperatuurinstelling

150°-200° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een signaal wanneer hij klaar is voor gebruik. Voeg na het voorverwarmen olie of boter toe, gevolgd door het voedsel. Vet roestvrijstalen pannen in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C – gebruik deze met zorg.

Aanbevelingen

Kookgerei: Koekenpan Voorverwarmen: Vereist Ingrediënten: Vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie) en voedsel dat gepanbakken moet worden. Deksel: Optioneel Keukengerei: Lepel of spatel

Bruineren

Perfect voor het heerlijk bruineren van vlees voor smaakvolle taco's of het krokant bakken van brood voor knapperige croutons en toast.

180° Ideale temperatuurinstelling

150°-200° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

Voor het bruineren van vlees, voeg olie toe aan een roestvrijstalen pan of gebruik een anti-aanbakpan voor eenvoudig schoonmaken. De kookplaat geeft een signaal wanneer deze klaar is. Voeg na het voorverwarmen olie/boter en voedsel toe. Roer af en toe. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C voor de gewenste bruiningsgraad.

Aanbevelingen

Kookgerei: Anti-aanbak koekenpan Voorverwarmen: Niet vereist Ingrediënten: Vet met een hoog rookpunt (geklaarde boter of zonnebloem-/pindaolie), vlees voor taco’s of brood voor croutons. Deksel: Optioneel Keukengerei: Lepel of spatel

Schroeien

Ideaal voor het creëren van een bruine korst aan de zijkanten van je vlees, vis en gevogelte.

200° Ideale temperatuurinstelling

180°-200° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een melding wanneer deze klaar is. Voeg olie en voedsel toe na het voorverwarmen. Vet roestvrijstalen pannen in om vastplakken te voorkomen. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer of draai het voedsel af en toe om. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, gebruik deze met zorg.

Aanbevelingen

Kookgerei: Grillplaat of koekenpan, bodemdiameter 18–23 cm. Voorverwarmen: Vereist Ingrediënten: Vlees, vis of gevogelte Deksel: Niet vereist Keukengerei: Spatel of tang

Grillen

Ideaal voor het grillen van vlees, vis, gevogelte en groenten boven droge hitte.

200° Ideale temperatuurinstelling

160°-200° Temperatuurbereik op basis van smaak

Kooktips

De kookplaat geeft een signaal wanneer deze klaar is. Voeg na het voorverwarmen olie/boter en voedsel toe. Vet roestvrijstalen pannen in. Gebruik vetten met een hoog rookpunt. Roer of draai het voedsel voor het beste resultaat. Pas de temperatuur aan in stappen van 5°C. De maximale temperatuur is 200°C, gebruik deze met zorg.

Aanbevelingen

Kookgerei: Grillplaat of koekenpan. Voorverwarmen: Vereist Ingrediënten: Vlees, vis, gevogelte of groenten. Deksel: Niet vereist Keukengerei: Spatel of tang

Altijd al willen weten wat de perfecte temperatuur is voor jouw gerecht?