Sandra's Glutenvrije Slof

Voorbereiding
40 Minuten
Kooktijd
8 Minuten
Een glutenvrije slof gevuld met amandelspijs, gele room, een vleugje speculaas en gebakken appeltjes on top. Een feest voor iedereen! Glutenvrij, lactosevrij én voor de liefhebbers plantaardig te maken! Deze taart is meer dan een feestje waard!
Recept gecreëerd door
Sandra Vronik

Ingrediënten

  • voor de glutenvrije speculaasslof
  • 130 g glutenvrij havermeel
  • 100 g amandelmeel
  • 75 g plantaardige boter
  • 1 ei (vegan optie is 50 g appelmoes)
  • 60 g kokosbloesemsuiker
  • - zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el speculaaskruiden
  • voor de amandelspijs
  • 90 g amandelen
  • 1 el honing
  • 2 tl citroenrasp
  • voor de gele room
  • 250 ml (plantaardige) melk of lactosevrije melk
  • 40 g suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 1 eierdooier
  • 20 g arrowroot en maizena
  • voor de topping
  • 2 elstar appel
  • 1 tl kaneel
  • 10 g boter of olie
Beschrijving

1. Vet de sloffenring in met wat olie of boter.

2. Doe alle ingrediënten voor de sloffenbodem in een mengkom en kneed deze door elkaar tot een soepel deeg. Is jouw deeg net iets te droog? Voeg dan een klein scheutje plantaardige melk toe.

3. Verdeel het deeg over de bodem van de sloffenring, zorg voor een kleine opstaande rand.

4. Ga ondertussen aan de slag met het maken van het amandelspijs. Doe alle ingrediënten in een mengkom en spatel dit door elkaar. Voeg een klein scheutje citroensap toe om het spijs iets smeuïger te maken. Verdeel dit met een lepel over de bodem van de glutenvrije sloffenbodem.

5. Schuif de glutenvrije sloffenbodem in de combimagnetron voor 9 minuten op de Crisp stand. Laat de bodem afkoelen buiten de oven. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de vulling.

6. Ga ondertussen aan de slag met het maken van de gele room. Doe 225 ml van de melk in een pannetje. Snijd het halve vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het halve vanillestokje en het merg in de pan. Breng aan de kook.

7. Doe de suiker, de rest van de melk en de eierdooier in een kommetje en klop door elkaar. Voeg dan de arrowroot of de maizena toe en klop met een garde tot een glad mengsel.

8. Haal het vanillestokje uit de melk als de melk kookt. Giet de helft van de melk bij het mengsel in het kommetje en blijf continu roeren. Giet het mengsel in het kommetje dan bij de melk in de pan en breng dit aan de kook, terwijl je blijft roeren. Het mengsel zal snel dikker worden. Na 1-2 minuten is de gele room dik genoeg.

9. Giet de gele room dan in een ovenschaal die je van te voren even hebt omgespoeld met koud water. Dek af met huishoudfolie, om te voorkomen dat er een vel op komt, en laat afkoelen in de koelkast.

10. Klop de gele room luchtig wanneer deze helemaal is afgekoeld en vul een spuitzak met spuitmondje met de gele room. Verdeel de gele room over de glutenvrije slof en zet deze nog even in de koelkast.

11. Snijd de appeltjes in kleine stukjes, wentel ze door de kaneel en het zoetmiddel. Bak de appelblokjes goudbruin in een pan met een klein beetje boter of olie. Laat de appelblokjes afkoelen en verdeel ze over de gele room

12. En nu? Aansnijden en genieten maar!