Hoe te koken met een magnetron?

Artikel in: Inspirerende tips - mei 2022
  • Kopiëren naar bureaublad
Whirlpool ExtraSpace magnetron
Gerelateerde technologie:
Whirlpool magnetrons met de Crisp functie
ONTDEK MEER

Leestijd: 2 minuten

Niet alleen voor studenten - in een kwalitatief hoogwaardige magnetron kun je in een mum van tijd voedzame maaltijden bereiden! Waarvoor kun je een magnetron gebruiken? Om het diner van gisteren op te warmen, natuurlijk - maar de magnetron kan veel meer. De meeste consumenten onderschatten het potentieel van dit kleine keukenapparaat, dat meer kan dan alleen de stoofpot van gisteren opwarmen voor een snelle maaltijd. Zelfs complexe gerechten kunnen vers worden bereid in de magnetron, dankzij vele technologieën en voorgeprogrammeerde recepten die beschikbaar zijn met één druk op de knop voor perfect bereide en knapperige gerechten. Dankzij de korte kooktijden blijven er meer voedingsstoffen en vitamines behouden in het voedsel. We laten zien wat belangrijk is als je heerlijke gerechten wilt bereiden in de magnetron.

Hoe gezond is koken in de magnetron?

Het blijft een mythe dat magnetrons schadelijke straling aan voedsel geven. Ten eerste: Voedsel dat in de magnetron wordt bereid, is net zo gezond als alles wat je op het fornuis of in de oven klaarmaakt. Schade veroorzaakt door de magnetronstralen of elektromagnetische golven is uitgesloten, omdat de energie van de gebruikte magnetronstralen niet sterk genoeg is.

Afgezien daarvan is koken in de magnetron een van de zachtste bereidingsmethoden. Belangrijke voedingsstoffen gaan verloren wanneer de hitte en vochtigheid in de pan of in de oven hoog zijn. De kortere kooktijden in vergelijking met koken in de oven, in een pan of in een stoomkoker zijn hier ook belangrijk. Hitte vernietigt vitaminen en voedingsstoffen. Hoe korter de kooktijd, hoe meer voedingsstoffen er overblijven. Als je voedsel kookt of stoomt in de magnetron met weinig vloeistof, blijven vitamines en mineralen behouden. Veel ingrediënten kunnen zelfs in de magnetron worden gaar gekookt zonder dat je extra water hoeft toe te voegen. En met een Crisp-plaat kun je heerlijke, knapperige gerechten bereiden met weinig of geen vet.

Wat betekent het vermogensniveau van de magnetron?

Bij het fornuis en de oven wordt de warmte in fasen geregeld, bij de magnetron daarentegen pas je het vermogensniveau aan. Hiermee wordt het aantal watt waarmee het apparaat werkt bedoeld. Hoe meer watt, hoe heter het wordt. 600 watt is al voldoende om in de magnetron te koken. Meer vermogen betekent echter niet noodzakelijk dat het voedsel sneller klaar is: als het vermogensniveau te hoog is ingesteld, loop je het risico om je tong te verbranden aan de buitenkant van de ingrediënten terwijl ze van binnen nog niet volledig gaar of verwarmd zijn. Bovendien gaan belangrijke voedingsstoffen verloren als je ze te heet kookt.
Maar wat is het juiste vermogensniveau? Bij het koken in de magnetron kun je de volgende richtlijnen als leidraad gebruiken:


ONDER 200 WATT
Bevroren boter/chocolade smelten

200 TOT 300 WATT
Gerechten warm houden

300 TOT 500 WATT
Voedsel verwarmen

500 TOT 800 WATT
Voedsel gaar koken

MEER DAN 800 WATT
Vloeistoffen verwarmen en zelfs aan de kook brengen

Welke gerechten zijn geschikt voor bereiding in de magnetron?

Veel fabrikanten bieden speciale glazen magnetronbestendige schalen aan die zonder twijfel in de magnetron kunnen worden gebruikt. Plastic containers die geschikt zijn voor magnetrongebruik zijn ook ideaal, met uitzondering van melamine, dat schadelijke stoffen kan vrijgeven bij verhitting. Op Tupperware en plastic bakjes staat meestal een klein symbool dat aangeeft of de container geschikt is voor de magnetron of niet. Metalen voorwerpen zijn daarentegen fundamenteel verkeerd in de magnetron. Porselein glazuren en plaatdecoraties bevatten vaak metalen en zijn daarom slechts beperkt geschikt.
Metaal absorbeert magnetronenergie en wordt zeer heet. Het kan dus gebeuren dat de schalen erg heet zijn, maar het voedsel niet warm wordt.
Kleipotten zijn ook niet geschikt.

Kun je vis en vlees bereiden in de magnetron?

Ja, je kunt ook de hoofdgerechten van een feestmaaltijd in de magnetron bereiden. Alleen bij rundvlees en wild kun je beter het fornuis of de oven gebruiken, omdat deze vleessoorten in de magnetron snel uitdrogen. Gevogelte, varkensvlees, gehakt en vis zijn daarentegen geen enkel probleem. Verdeel vlees en vis in gelijke stukken om ervoor te zorgen dat alle stukken gelijkmatig gaar worden. Trouwens: als je vlees in de magnetron kookt, moet je het gerecht daarna op smaak brengen met zout. Zout onttrekt vocht en je loopt het risico dat het vlees uitdroogt.
Er is echter één nadeel van het bereiden van vlees in de magnetron, tenminste als het gaat om oudere apparaten: Het vlees wordt niet krokant van koken in de magnetron, tenzij je jezelf helpt door regelmatig te bestrijken met eiwit en paprika. Whirlpool combimagnetrons zijn daarentegen vaak uitgerust met een grillfunctie die zorgt voor krokante korsten. De nieuwe ExtraSpace-magnetron wordt ook geleverd met een speciale crisp-plaat gemaakt van ferriet die zeer snel wordt verwarmd door magnetronstralen. Vervolgens bruint de grill aan de bovenkant van de magnetronholte het bovenste deel van het gerecht. Zo werkt de crisp-plaat als een bakvorm.

Je zult ook geen problemen hebben qua interne ruimte: met de nieuwe Whirlpool ExtraSpace-magnetron heb je +30% bruikbare kookruimte* en meer flexibiliteit om aan al jouw behoeften te voldoen. Geniet van extra ruimte voor je voedsel en pannen dankzij het ontbreken van een draaiplateau.

*Vergeleken met standaard 25L Whirlpool-magnetrons

Kan ik een cake bakken in de magnetron?

Je kunt niet alleen koken met de magnetron, maar ook bakken. Heerlijke taarten voor het hele gezin kunnen in een oogwenk worden getoverd, of smakelijke mug cakes voor wanneer je honger hebt. De kleine trendtaartjes - ook wel mug cakes genoemd en bereid in een kopje - zijn een populaire klassieker als het gaat om bakken met de magnetron en zijn in no-time klaar. Maar je kunt ook broodjes bakken in de magnetron voor het ontbijt. Alleen magnetronbestendige schalen mogen worden gebruikt voor bakken in de magnetron. Gewone bakvormen zijn meestal gemaakt van metaal en kunnen de magnetron beschadigen en mogen niet worden gebruikt.

Welkom bij Whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn.

POSSO CUOCERE UNA TORTA NEL MICROONDE?

Con il microonde si può non solo cucinare, ma anche cuocere le torte. Si possono preparare in un attimo deliziose torte per tutta la famiglia o gustose mug cake per i momenti di golosità. Le piccole torte di tendenza, chiamate anche mug cake, sono un classico quando si tratta di cucinare con il microonde e sono pronte in pochissimo tempo. Ma si possono cuocere anche panini nel microonde per la colazione. Per cuocere al microonde si possono usare solo piatti adatti al microonde. Le teglie tradizionali, per lo più in metallo, possono danneggiare il microonde e non dovrebbero essere utilizzate.

Benvenuti in Whirlpool, progettato per il vostro benessere.

Gerelateerde technologie:
Whirlpool magnetrons met de Crisp functie
Ervaar buitengewoon knapperige resultaten met onze innovatieve Crisp-plaat, vervaardigd van hoogwaardig ferrietmateriaal. Gezonde en heerlijke recepten voor jouw welzijn.
ONTDEK MEER
Gerelateerde technologie:
Whirlpool magnetrons met de Crisp functie
Ervaar buitengewoon knapperige resultaten met onze innovatieve Crisp-plaat, vervaardigd van hoogwaardig ferrietmateriaal. Gezonde en heerlijke recepten voor jouw welzijn.
ONTDEK MEER