Hoe werkt het koken met stoom?

Artikel in: Inspirerende tips - februari 2023
  • Kopiëren naar bureaublad
Gerecht in de stoomoven
Gerelateerde technologie:
Oven met de Steamsense technologie
Ontdek meer

Leestijd: 3 minuten

Het stomen van voedsel ondersteunt een gezonde voeding. Je eten zal je dankbaar zijn als je het op deze manier met zorg behandelt. Vitaminen en aroma's blijven optimaal behouden tijdens het stomen. Om te beginnen met stomen en koken volstaat een eenvoudige Whirlpool oven met stoomfunctie. Met onze tips word jij ook een echte stoom expert.

De voordelen van koken met stoom

Koken met stoom wordt niet voor niets beschouwd als een van de ''tedere'' bereidingen. De voedingsstoffen en vitamines blijven grotendeels behouden tijdens het proces. Bij het koken spoelt het water veel mineralen weg, maar bij het stomen blijven de meeste gebonden in het voedsel. Het is ook makkelijker het optimale kookmoment te vinden met stoomkoken, bij het koken in heet water is de consistentie snel weg als je even wordt afgeleid. Door te koken met stoom blijft onder andere de smaak beter behouden. Broccoli is hier een goed voorbeeld van. Het kookt niet te gaar bij het stomen, behoudt zijn frisgroene kleur, blijft ontzettend aromatisch en heeft tegelijkertijd een knapperige bite.
Ook de smaak van vlees en vis is op peil en de aroma's komen optimaal tot hun recht. Je kunt overtollige druppels verwijderen terwijl je minder zout gebruikt. Zout dient als smaakversterker en komt vaak in grote hoeveelheden op het bord terecht als voedsel op is. Bij koken met stoom daarentegen komen de natuurlijke smaken van het voedsel naar voren en wordt overmatig gebruik van zout overbodig. En last but not least is koken met stoom ook nog eens een lust voor het oog: de kleuren van het eten glanzen in al hun glorie. Met de juiste apparatuur stoom je ook meerdere gerechten tegelijk in hetzelfde apparaat. Dat scheelt je niet alleen moeite, maar ook tijd.

Hoe werkt het koken met stoom?

Het basisprincipe van stomen is eenvoudig: water wordt verwarmd totdat het kookt. De resulterende waterdamp stijgt op en kookt het voedsel.
Bij conventioneel koken met stoom vul je eenvoudig een kleine hoeveelheid water in een steelpan. Plaats het voedsel in een vergiet of mand en plaats het boven het water. Een goed afsluitende deksel is hierbij belangrijk. Zodra het water kookt, stijgt de waterdamp op en werkt in op het voedsel. De temperatuur van de stoom is 100°C. Dit wordt ook wel stoomkoken onder normale druk genoemd.

In principe kun je met een kookpan inclusief inzetstukken gebruikmaken van de basisvoordelen van stomen. Met speciale snelkookpannen kun je onder verhoogde druk een temperatuur van rond de 120°C genereren, waardoor je eten sneller gaar is. Maar hier beginnen de mogelijkheden van stoomkoken pas.

Koken met stoom gecombineerd met ovenwarmte

Gecombineerde combi-stoomovens combineren de voordelen van het koken met stoom met de voordelen van een oven. In de oven neemt het volume aanzienlijk toe ten opzichte van de pan, zodat grotere hoeveelheden voedsel geen probleem zijn. Ook wordt gelijkmatiger gestoomd door de gecontroleerde omgeving. Je favoriete recepten krijgen altijd een heerlijke twist en worden de beste versie van zichzelf.

Je kunt de stoomfunctie ook gebruiken om je eten bijzonder voorzichtig te ontdooien of voor het steriliseren van bijvoorbeeld babyflesjes en fopspenen, maar ook glazen voor het bereiden van yoghurt of het bewaren van voedsel.

Door het warme, vochtige klimaat kun je het deeg ook optimaal laten rijzen. In de gecombineerde werking met stoom en hete lucht zijn broodjes net zo goed als vlees en gevogelte. Brood is krokant van buiten en luchtig van binnen, terwijl het vlees erg sappig blijft.

Geniet thuis van moeiteloos van koken met stoom dankzij de Whirlpool W Collection stoomovens

Whirlpool's W Collection ovens maken het mogelijk om te koken met drie verschillende vochtigheidsniveaus, wat helpt bij het afstemmen van het kookproces om het koken van verschillende soorten voedsel te verbeteren. Hoog niveau (75% stoom) is ideaal voor delicate geroosterde vis, een gemiddeld niveau (50% stoom) zorgt voor mals vlees of perfect geroosterde groenten, terwijl een laag niveau (25% stoom) betere taarten, koekjes en brood bakt.

Dit maakt het gemakkelijk om gezonde, luchtige, knapperige gebakjes te maken of om vis tot in de perfectie te bereiden.

Er zijn ook magnetrons met een stoomfunctie. Deze zijn bijzonder geschikt om kleinere maaltijden snel, maar toch gezond te bereiden.

Tips en tricks voor het stomen

Koken met stoom is geen tovermiddel en geeft snelle en goede resultaten. Om het beste uit je steelpan of combi-apparaat te halen, hebben we een paar simpele maar effectieve tips die we je hier niet willen onthouden.

 

  1. Zorg er bij het stomen voor dat je de ingrediënten in gelijke stukken snijdt, zodat ze tegelijkertijd gaar worden.
  2. Geef elk gerecht voldoende ruimte zodat de stoom er gelijkmatig tussen kan circuleren.
  3. Doe wat bouillon of wijn in de pan en geef je eten een speciaal tintje. Zelfs een schijfje citroen of sinaasappel op je eten zal effect hebben. Gebruik geen bouillon of wijn in de stoomkoker, noch zout of specerijen. Verfijn eventueel met wat kruiden.
  4. Experimenteer met verschillende kruiden. Plaats eenvoudig een bosje kruiden in de stoom ingang. De circulerende stoom absorbeert de geurstoffen en brengt deze over op jouw eten.
  5. Voor het stomen heb je in principe geen olie nodig. Om echter de in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D en E optimaal te kunnen opnemen, kun je jouw gestoomde voeding aanvullen met een beetje hoogwaardige olie.
  6. Wees voorzichtig bij het openen, aangezien er hete stoom kan ontsnappen. Het is raadzaam om handschoenen of pannenlappen te gebruiken bij het openen van de pan. Zo bescherm je jezelf tegen de hete stoom.
  7. Koken met stoom is ideaal voor het opwarmen van voedsel. Het eten blijft heerlijk sappig en droogt niet zo snel uit als in een conventionele oven.

De conclusie van het koken met stoom

Koken met stoom werd meer dan 1000 jaar geleden al gedaan om voedsel te bereiden in het oude China. Bij ons is deze methode momenteel weer in de mode en, zoals blijkt, niet zonder reden. Of het nu in een steelpan, in de magnetron of in de combi-oven is: wij wensen je veel stoomplezier en eet smakelijk!

 

Welkom bij Whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn.

Gerelateerde technologie:
Oven met de Steamsense technologie
Dankzij de Steamsense technologie kun je voedingsstoffen en aroma's optimaal behouden ter ondersteuning van gezonde, lekkere en knapperige recepten.
Ontdek meer
Gerelateerde technologie:
Oven met de Steamsense technologie
Dankzij de Steamsense technologie kun je voedingsstoffen en aroma's optimaal behouden ter ondersteuning van gezonde, lekkere en knapperige recepten.
Ontdek meer