Tips voor het voorbereiden en bewaren van maaltijden

Artikel in: Inspirerende tips - januari 2023
  • Kopiëren naar bureaublad
Man is een gerecht aan het bereiden
Gerelateerde productcategorie
Whirlpool W Collection
Ontdek meer

Leestijd: 3 minuten

Mealpreppen is wijdverspreid en een echte trend te noemen. In de kern draait het allemaal om het vooruit koken en bewaren van voedsel. Dat is in veel situaties zinvol: als je in je kantine niet kunt vinden wat je zoekt, als je een intolerantie hebt voor bepaalde voedingsmiddelen, als je aan het afvallen bent of in de fitnessruimte. Bovendien kun je tijdens het proces tijd en geld besparen. In dit artikel lees je wat mealpreppen inhoudt en hoe het allemaal werkt.

Wat is mealpreppen?

Meal Prep is de afkorting van het Engelse "Meal Preparation" (maaltijd = maaltijd; voorbereiding = voorbereiding). Het draait dus allemaal om mealpreppen. Je kunt één dag, een paar dagen of een hele week vooruit koken. Je bereidt complete gerechten in één keer of je bereidt alleen losse componenten die later gebruikt gaan worden.

De voordelen van maaltijden voorbereiden

Maaltijden vooruit koken helpt je om gezond te eten. Je kunt precies begrijpen wat en hoeveel je eet, waar je ook bent. Daar zijn veel goede redenen voor: voedselintoleranties nemen toe en kant-en-klaarmaaltijden bevatten meestal grote hoeveelheden van zout, suiker of conserveringsmiddelen en smaakversterkers Met Meal Preppen weet je altijd precies wat je eet.
Je kunt ook geld besparen met Meal Preppen. Je bent onderweg niet afhankelijk van dure snackbars of restaurants want je hebt je eten al bij de hand. Ook bespaar je stroom als je je kooktoestellen minder vaak opwarmt. Zo kun je met de COOK4 technologie van de Whirlpool oven eenvoudig tot 4 verschillende maaltijden tegelijkertijd bereiden zonder dat de smaken of aroma's zich vermengen. Een prettige bijkomstigheid is dat je ook iets voor het milieu doet. Je koopt alleen precies wat je daadwerkelijk gebruikt. Zo gooi je geen eten weg en verminder je tegelijkertijd verpakkingsafval bij aankoop van grotere verpakkingen.

Geschikte maaltijden om te preppen

Zorg er bij het kiezen van voedingsmiddelen voor meal preppen voor dat ze samen een uitgebalanceerde maaltijd vormen. De hoekstenen hiervoor zijn verschillende groenten, eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis of tofu en bijgerechten zoals rijst, aardappelen of noedels.
Er zijn veel geschikte voedingsmiddelen voor maaltijdbereiding. Er zijn echter enkele dingen die je moet vermijden. Sla invriezen is bijvoorbeeld geen goed idee, de bladeren worden papperig. Er zijn meer dan voldoende voedingsmiddelen die perfect zijn voor het bereiden van maaltijden.
Zorg er in principe voor dat je voedingsmiddelen kiest die je goed met elkaar kunt combineren. Zo kun je variatie aanbrengen zonder al te veel verschillende componenten te hoeven bereiden.

Alles wat je moet weten over maaltijden voorbereiden

Om jouw vooruit gekookte maaltijden optimaal te kunnen bewaren heb je geschikte bakjes nodig. Hiervoor zijn er foodboxen die ook zorgen voor aparte ''vakjes''. Hierdoor kun je meerdere levensmiddelen apart van elkaar vervoeren in hetzelfde bakje. Magnetronbestendige bakjes maken het nog gemakkelijker omdat je geen extra pannen of bakjes nodig hebt om op te warmen. 

Maaltijden voorbereiden - maak een wekelijks schema

Stel je, voordat je gaat koken, op de hoogte van de gerechten die je zou willen eten. Bedenk ook of de gewenste gerechten verstandig passen in je komende week. Ben je meer thuis, op kantoor of onderweg? Heb je voorzieningen om eten op te warmen? Of is het een goed idee om dingen die je ook graag gekoeld eet te bereiden? Heb je tijd voor een stevige maaltijd of ben je meer aangewezen op snelle tussendoortjes? Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg afwisseling hebt. Maaltijden voorbereiden moet leuk zijn, en een week lang dezelfde stoofpot eten is niet productief.

MAALTIJD VOORBEREIDEN - Winkelen en vooruit planne

Als je eenmaal weet wat je wilt koken, bereken je de hoeveelheden en maak je een boodschappenlijstje. Jij weet het beste waar je alle producten kunt kopen die je nodig hebt. Als je van plan bent om voor langere tijd maaltijden te bereiden, is het een goed idee om routines op te bouwen. Dit begint met de keuze van de plaats van aankoop en eindigt met vaste winkel- en kookdagen. Zaterdag is meestal ideaal om te shoppen en op de vrije zondag kun je de verse ingrediënten direct gebruiken.

MAALTIJD VOORBEREIDEN - Koken en bewaren

Plan voldoende tijd in om een ​​wekelijks maaltijdvoorbereidingsplan op te stellen. Het is raadzaam om hiervoor een vrije dag te kiezen. Zo kun je op zondag een tijdslot kiezen om zonder stress het plan uit te voeren. Het is raadzaam om alle geplande gerechten in één keer vooruit te koken. Je hoeft je keuken maar één keer schoon te maken en weet dat je je de komende week nergens zorgen over hoeft te maken.
Als al het eten is bereid, hoef je het alleen nog maar in te pakken en op te bergen. Er moet in ieder geval rekening worden gehouden met de houdbaarheid van de verschillende maaltijden. De meeste gerechten kun je zonder problemen 3-4 dagen in de koelkast bewaren, maar er zijn uitzonderingen. Zeevruchten, vis of spinazie moeten binnen 1-2 dagen worden gegeten. Het vooruit gekookte eten moet in ieder geval direct in de koelkast worden gezet zodra het is afgekoeld.

Hoe lang kunnen gerechten bewaard worden in de koelkast en vriezer?

Als je een lange termijn plan voor maaltijdbereiding volgt, kun je grotere hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen maandenlang vooruit koken. Gekookte rijst kan bijvoorbeeld zonder problemen ruim van tevoren worden ingevroren. Het is echter sterk aan te raden om in porties te koken anders zal het bevriezen tot een grote klomp.
Voor grotere maaltijdbereidingsplannen is nogal wat ruimte vereist. Daarom zijn ruime vriezers hiervoor ideaal. Als je de vriezer echter vaak opent, komt er meer vocht in de vriezer en dit kan leiden tot meer ijsvorming. Vriezers met een NoFrost functie zijn daarom aan te raden. Hier heb je in de eerste plaats geen ijsvorming en is ontdooien niet meer nodig.

Maaltijden voorbereiden - tips om te starten

 

  1. Altijd dezelfde smaak op de tong hebben, kan snel gaan vervelen. Experimenteer bij het vooruit koken met verschillende kruiden. Uit dezelfde basisingrediënten tover je al snel hele andere gerechten.
  2. Vul na het opwarmen je gerechten aan met hoogwaardige extra vierge olijfolie voor gezonde vetten. Gecombineerde oliën zoals pepperoni-olijfolie geven jouw gerecht een uniek tintje.
  3. Voor langdurige meal prep projecten is het raadzaam om een ​​bepaalde basisvoorraad ingrediënten in huis te hebben zodat gerechten spontaan aangepast kunnen worden. Vooral lang houdbare voedingsmiddelen zoals noten, diepvriesbessen of gedroogd fruit zijn hiervoor geschikt.
  4. Als je je eten apart bewaart, blijft de smaak beter behouden. Speciale bakjes hebben hiervoor verschillende vakken. Als je deze niet bij de hand hebt, leg je eten dan gewoon in een glazen pot om van dit effect te profiteren.
  5. Doe de vooruit gekookte etenswaren direct na bereiding in je bewaarbakjes. Ze zullen veel sneller afkoelen dan in een nog hete pan.
  6. Haal de diepvriesproducten de dag ervoor uit de vriezer en plaats ze een nacht in de koelkast. Dit verkort de opwarmtijd op de volgende dag.

 

 

 

Welkom bij Whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn

Gerelateerde productcategorie
Whirlpool W Collection
Ontdek de apparaten uit de Whirlpool W collection, aangedreven door geavanceerde technologie die jouw behoeften aanvoelt en erop anticipeert om briljante kookprestaties te garanderen.
Ontdek meer
Gerelateerde productcategorie
Whirlpool W Collection
Ontdek de apparaten uit de Whirlpool W collection, aangedreven door geavanceerde technologie die jouw behoeften aanvoelt en erop anticipeert om briljante kookprestaties te garanderen.
Ontdek meer