Verse kruiden opslaan in de koelkast

Artikel in: Inspirerende tips - februari 2023
  • Kopiëren naar bureaublad
Kruiden in de koelkast
GERELATEERDE TECHNOLOGIE:
Whirlpool koel-vriescombinaties
Ontdek meer

Leestijd: 3 minuten

Lokale, mediterrane of zelfs exotische kruiden geven elk gerecht de finishing touch en zorgen met hun aroma voor een bijzondere smaak. De veelzijdige kruiden zijn echter maar kort houdbaar. Hier lees je hoe je verse kruiden langer houdbaar maakt en waar je op moet letten.

Kruiden in de koelkast

Als je de verse kruiden maar kort wilt bewaren, kun je ze het best in de koelkast bewaren. Verwijder hiervoor eerst gele of verwelkte bladeren en stelen. Doe de gewassen keukenkruiden vervolgens in vochtig keukenpapier in een afsluitbare plastic zak. Het vocht zorgt ervoor dat de kruiden langer hun aroma en vorm behouden. Kruiden die op deze manier worden bewaard, zijn ongeveer een week of twee houdbaar.

Kruiden in de vriezer

Het is bewezen dat het invriezen van verse kruiden een goede manier is om verse kruiden voor langere tijd te bewaren. Ook hier is het aan te raden om uitgebloeide bladeren en stengels te sorteren. Voordat je de kruiden in de vriezer of het vriesvak legt, is het aan te raden om ze te wassen en te drogen. Vervolgens kun je ze naar behoefte in kleine stukjes snijden of in het geheel invriezen. Bijzonder praktisch is het gebruik van een ijsblokjesbakje . Doe hier de gehakte kruiden in en vul de blokjes met een beetje water. Hierdoor kun je de kruiden ideaal doseren en afzonderlijk ontdooien. Als alternatief zijn er diepvrieszakjes als bakjes.
Er zijn bijna geen beperkingen op de keuze van kruiden. Bieslook, peterselie, dille, tijm, dragon, citroenmelisse, munt en basilicum kunnen op deze manier bijzonder goed worden bewaard - tot wel 10-12 maanden.

Knoflook invriezen
Veel gerechten worden verfijnd met de smakelijke wilde knoflookblaadjes. Vers zijn deze echter maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. Bovendien heeft het kruid een zeer kort seizoen - de bladeren kunnen alleen in april en mei worden geplukt. Om het hele jaar door te kunnen terugvallen op het heerlijke keukenkruid is het aan te raden om de verse knoflook direct na het plukken in te vriezen. Hier geldt dezelfde procedure als bij alle kruiden. Bewaar ze gehakt of fijngestampt in een ijsblokjesbakje of plastic zak, de bladeren zijn dan tot wel een jaar houdbaar.

Voorbereiden om de koelkast schoon te maken

Voordat je begint met schoonmaken, dien je eerst jouw koelkast leeg te maken en de etenswaren op een veilige en koele plaats te bewaren. Bij winterse buitentemperaturen zijn de tuin, het terras of het balkon hiervoor geschikt. Als alternatief kun je jouw boodschappen ook bewaren in een koelbox, koeltas of een mand met koelelementen. Schakel het apparaat dan uit of trek de stekker uit het stopcontact. Je moet de stekker van de koelkast uit het stopcontact halen, vooral als je van plan bent een grote schoonmaakbeurt te doen, inclusief ontdooien.

Kruiden drogen - De traditionele manier van bewaren

Een nog langere houdbaarheid bereik je als je de traditionele manier van kruiden verwerken - het drogen van de kruiden - toepast. Op deze manier zijn de kruiden maximaal één tot twee jaar houdbaar. Deze methode is met name geschikt voor kruiden met een laag watergehalte - zoals tijm, rozemarijn, oregano, lavendel. Drogen is echter minder geschikt voor gevoelige planten zoals tuinkers, lavas of zuring, omdat het aroma hier niet goed behouden blijft. Invriezen is hier beter.

Bij traditioneel drogen worden de twijgen in bosjes gehangen op een plaats beschermd tegen licht. Ter voorbereiding moeten de takken en kruiden worden gewassen en vervolgens zorgvuldig worden gedroogd met een doek. Kleine bundeltjes van de twijgen worden dan samengebonden met behulp van een elastiekje of draad en vervolgens ondersteboven op een tegen licht beschermde plek gehangen. Zorg ervoor dat er geen zonlicht is en dat de temperatuur in de kamer niet boven de 40 graden komt, want dan gaat de geur van de kruiden verloren. Afhankelijk van het type plant duurt het droogproces ongeveer één tot drie weken.

Mocht dat te lang duren, dan kun je de lekkere kruiden ook in de oven drogen. Plaats de gewassen en gedepte kruiden in de oven en droog ongeveer drie uur op ongeveer 30 graden. Verdeel de takken goed en zorg dat ze niet op elkaar liggen. Na ongeveer de helft van de tijd moet je de takken omdraaien. De ovendeur moet tijdens het droogproces op een kier blijven staan. Hetzelfde geldt hier als de temperaturen te hoog zijn – boven de 40 graden – gaat het aroma verloren.
Na het drogen moeten de kruiden in een tegen licht beschermde, droge en koele plaats worden bewaard. Voor opslag kun je bijvoorbeeld bruine glazen bakjes of keramieken potten gebruiken.

 

Welkom bij Whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn

GERELATEERDE TECHNOLOGIE:
Whirlpool koel-vriescombinaties
Bewaar je kruiden in de Whirlpool freedge vriezer, uitgerust met technologieën die je eten langer vers houden.
Ontdek meer
GERELATEERDE TECHNOLOGIE:
Whirlpool koel-vriescombinaties
Bewaar je kruiden in de Whirlpool freedge vriezer, uitgerust met technologieën die je eten langer vers houden.
Ontdek meer