Zeven tips & tricks voor het koken

Artikel in: Inspirerende tips - juni 2023
  • Kopiëren naar bureaublad
Zeven tips & tricks voor het koken
Gerelateerde producten:
Breng jouw kookkunsten naar een hoger niveau met de Whirlpool W Collection apparaten
Ontdek meer

Leestijd: 2 minuten

Wat vroeger oma's huishoudtips waren, worden nu ""life hacks"" genoemd - met andere woorden, alle simpele maar handige trucs die het leven moeiteloos maken. Soms zit er zelfs een wetenschappelijke verklaring achter deze feiten. We geven je zeven eenvoudige tips en trucs die je helpen efficiënt te koken of kleine foutjes snel glad te strijken.

1. Hoe bewaar je smoothies?

Ze zijn er in rood, groen of geel en brengen je in een goed humeur: geen gummibeertjes, maar smoothies. De trendy drankjes van 100% vers fruit hebben zich de afgelopen jaren bewezen als een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Maar niet iedereen heeft de tijd om 's ochtends een smoothie vers te bereiden. Maar als het gaat om het bewaren van smoothies, staan ​​veel liefhebbers van gezond eten vaak voor een raadsel. Al na een paar uur verliezen smoothies waardevolle vitamines. Bovendien kunnen sommige soorten fruit de neiging hebben om na verloop van tijd lelijk te verkleuren als het eenmaal is bereid.

Hoe maak je smoothies lang houdbaar?

  • Frisse lucht is de natuurlijke vijand van verse smoothies. Blend de smoothie dus gerust de avond ervoor, mits je hem in een afgesloten pot op een koele, donkere plaats bewaart, zoals je koelkast met vriesvak.
  • Voeg een scheutje citroensap toe, dit zorg ervoor dat het fruit niet gaat verkleuren. Dit voorkomt dat de aardbeienpuree roze en appelsmoothies bruin worden.
  • Neem een ​​minuut de tijd om de ontbijtsmoothies van volgende week voor te bereiden door het fruit te snijden, in porties te verdelen en in te vriezen. 's Ochtends hoef je alleen maar een scheutje melk of yoghurt toe te voegen en het mengsel vers te pureren – en je hebt een gezonde start van de dag.

2. Wat doe je als de soep, saus of ovenschotel te zout is?

Je hebt perongeluk het zout laten vallen in jouw gerecht, wat doe je nu? De volgende hacks in het keukenleven bieden een snelle oplossing wanneer soep, saus of braadpan gerecht te zout is geworden

  • Schep met een eetlepel het zout snel uit de pan voordat het inzakt en oplost. Het werkt vooral goed als er een grotere stroom zout uit de zoutvaatje komt dan gepland of als het deksel zelfs los zat. Over het algemeen is het raadzaam om het zout eerst in de handpalm te doen om een ​​dergelijke overvloed aan zout te voorkomen.
  • Als de consistentie het toelaat, strek het voedsel dan uit met een neutrale vloeistof - afhankelijk van het gerecht zijn lichte bouillon, water, room of melk geschikt. Roomkaas of crème fraîche werken vaak ook goed. Deze voegen echter een eigen smaak toe, dus in dit geval moet je ze voorzichtig toevoegen. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor stevige stoofschotels of aardappelgerechten.

Dit helpt je ook tegen een te zout gerecht uit de braadpan:

  • Als je geen vloeistof meer wilt toevoegen: Snijd een rauwe aardappel in grote stukken en laat ze ongeveer 15 minuten koken, en haal ze er dan weer uit. Het zetmeel in de aardappel neemt het zout op en neutraliseert de smaak. Dit werkt overigens ook met een sneetje oud brood, maar je moet het niet te lang laten koken, anders valt het uit elkaar in de pan.
  • Breng een zoet ingrediënt aan, zoals honing of agavesiroop, over vaste gerechten zoals braadstuk. Dit neutraliseert de zilte smaak en zorgt tevens voor een mooi korstje bij het bakken in de oven. Een lepel honing of ahornsiroop doet ook wonderen voor te zoute saladedressings.
  • Heb je wat ingrediënten over en niets te doen vanavond? Kook een groter deel van het originele gerecht zonder zout en meng het te gezouten deel erdoor. Deze tip werkt het beste met voedsel dat goed kan worden ingevroren, zodat je niet hoeft te koken de komende dagen.

3. Hoe gebruik je vier bakplaten tegelijkertijd in de oven?

Verwacht je veel gasten voor het diner? Wat is er dan handiger dan een volledig 4 gangen menu tegelijkertijd in de oven te koken - zo kan zelfs de grootste groep vrienden op tijd worden voorzien van een bijzonder recept. De revolutionaire Whirlpool Cook4-functie maakt het koken van meerdere gerechten tegelijk eenvoudiger en efficiënter dan ooit tevoren, waardoor de manier waarop je jouw oven gebruikt volledig veranderd.
Stel dat je bijvoorbeeld een etentje organiseert voor 12 vrienden. Met de Cook4-functie kun je vier verschillende gerechten tegelijkertijd bereiden, van braadstukken en stoofschotels tot gebakken producten en desserts, zonder dat aroma's of smaken zich vermengen.
Om de Cook4-functie te gebruiken, rangschik je eenvoudig jouw gerechten op de verschillende niveaus van de oven en zorg je ervoor dat ze niet te vol worden. Stel vervolgens voor elk gerecht de temperatuur en kooktijd in volgens de instructies van het recept en laat de oven de rest doen. De binnenkant van de oven is ontworpen om de warmte gelijkmatig te verdelen, zodat je er zeker van kunt zijn dat elk gerecht tot in de perfectie wordt bereid, ongeacht waar het in de oven wordt geplaatst.

4. Wat te doen als de springvorm te groot is?

Het recept is bedoeld voor een specifieke maat springvorm die niet in jouw vorm past. Krijg niet het simpele idee om de hoeveelheden ingrediënten eenvoudig met de duim aan te passen. Dit gaat over volume - je zou op zijn minst de goede oude regel van drie moeten gebruiken om het te berekenen.

Wat te doen als de springvorm te groot is? Vorm ringen van aluminiumfolie en plaats ze in de springvorm om een ​​soort ""muur"" te vormen. Doe dit tot je de gewenste binnendiameter hebt. Bekleed nu het binnenste gedeelte met bakpapier zodat er geen deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken. Zo krijg je de extra grote springvorm in een mum van tijd op maat – en met keukengerei dat iedereen altijd wel in huis heeft.

5. Recepten met alleen eierdooiers

Na de bereiding van meringues/schuimgebakjes of kokosmakarons blijft er een schaal met puur eigeel over. Wie niet wilt denken aan voedselverspilling, kijkt naar manieren om de overgebleven eidooiers te gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën:

  • Deze chocoladekoekjes die geschikt zijn voor de magnetron bevatten geen eiwit en gebruiken alleen eidooiers.
  • Voor het populaire Portugese dessert pasteis de nata (eiervlataartjes) heb je alleen eidooiers nodig – en niet een heel klein beetje.
  • Andere recepten die alleen eidooiers gebruiken, zijn zelfgemaakte mayonaise, vla of eierpunch.
  • Geen tijd om overgebleven eidooiers op te maken? Geen probleem. Zowel het eiwit als het eigeel kunnen worden ingevroren en zijn dan ongeveer 10 maanden houdbaar. Gebruik de ontdooide overgebleven eieren echter alleen voor gerechten die volledig zijn opgewarmd en gaar.

Een kleine hint. Vries het eiwit in porties in, bijvoorbeeld in lege yoghurtbekers of in ijsblokjesbakjes. Wanneer ingevroren opnieuw verpakken in zakken. Zo kun je altijd de hoeveelheid eiwit gebruiken die je nodig hebt. Het eigeel kun je het beste mengen met een beetje zout of suiker (1 theelepel zout voor 10 eieren of 1 eetlepel suiker voor 10 eieren). Let op: label zodat er geen nare verrassingen zijn bij het koken.

6. Wat is de beste manier om pasta te koken?

Pasta koken is voor beginners - water erbij, zout erbij, olie erbij en klaar. Verkeerde gedachte! Zout verhoogt het kookpunt van water. Dus als je het te snel zout toevoegt, duurt het langer voordat het pastawater kookt. Het is het beste om het zout pas toe te voegen als het water al kookt. Voeg dan de pasta toe aan de pan om het zout de tijd te geven om in het beslag te trekken.

Overigens gaat er ook een gerucht dat pasta gekookt moet worden in water met olie – in Italië schudt iedereen daar zijn hoofd over. De olie verandert de kooktijd niet. Evenmin beschermt het de noedels tegen plakken. In het hete water verzamelt de olie zich op het wateroppervlak terwijl de noedels eronder koken. In plaats daarvan helpt het om plakken te voorkomen door de noedels in voldoende water in een grote pan te koken en ze regelmatig krachtig te roeren.

Overigens is afspoelen ook in Italië taboe. Ten eerste koelt de pasta af en ten tweede gaat het zetmeel verloren dat veel pastasauzen hun speciale romigheid geeft. Het is eleganter om na het afgieten een paar druppels olijfolie over de pasta te sprenkelen.

7. Hoe brood snel te ontdooien

Brood en broodjes blijven maanden goed in de vriezer - maar hoe ontdooi je ze snel en effectief als je op zondagochtend trek hebt in versgebakken brood? Als je het brood in de keuken laat ontdooien, moet je wachten tussen één en drie uur voordat het kan worden gegeten of gebakken. Voor wie niet veel tijd heeft, zijn de volgende tips handig:

  • Brood ontdooien met het ontdooiprogramma van je Whirlpool magnetron gaat sneller
  • Als alternatief kun je brood ook snel ontdooien in de oven: verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden en bak het bevroren brood nog eens bijna een half uur en laat het daarna net zo lang afkoelen op kamertemperatuur. Diepgevroren broodjes zijn al na tien minuten klaar in de oven.
  • Als je een brood in sneetjes hebt ingevroren, kun je deze direct in de broodrooster ontdooien. Het duurt maar tien tot vijftien minuten in de oven.

 

Welkom bij Whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn
Gerelateerde producten:
Breng jouw kookkunsten naar een hoger niveau met de Whirlpool W Collection apparaten
Met de apparaten van W Collection kun je nauwkeurig koken, gemakkelijk eten bewaren en je keuken omtoveren tot een stijlvolle en functionele ruimte.
Ontdek meer
Gerelateerde producten:
Breng jouw kookkunsten naar een hoger niveau met de Whirlpool W Collection apparaten
Met de apparaten van W Collection kun je nauwkeurig koken, gemakkelijk eten bewaren en je keuken omtoveren tot een stijlvolle en functionele ruimte.
Ontdek meer