Gelukkig zijn is ontzettend belangrijk en iedereen heeft er recht op

Artikel in: Me time - mei 2023
 • Kopiëren naar bureaublad
Gelukkig zijn is ontzettend belangrijk en iedereen heeft er recht op
Gerelateerde producten
Whirlpool 6TH SENSE technologie
Ontdek meer

Leestijd: 4 minuten

We zijn zo druk bezig met het bepalen van onze positieve eigenschappen bepaald door de wereld van prestaties en productiviteit dat we ons niet realiseren hoe actief we zijn in het verwaarlozen van alle aspecten van sereniteit en enthousiasme die we dagelijks kunnen ervaren. Laten we samen proberen de negatieve effecten van stress, terugkerende en opdringerige gedachten, zorgen en overpeinzingen die onze geest en ons hart bewonen, tegen te gaan. Om dit te bereiken, moeten we ons eerst afvragen wat voor relatie we hebben met gelukkig zijn, met de mogelijkheid om onze angsten onder ogen te zien, naar de angstige kwesties van ons leven te kijken. Vegen we alles onder het tapijt? Minimaliseren we problemen en onderschatten we hun effect op ons gedrag? Beoordelen we onszelf omdat we niet verder kunnen gaan?

Whirlpool FreshCare+ Steam wasmachine in woonkamer

We zijn zo druk bezig met het bepalen van onze positieve eigenschappen bepaald door de wereld van prestaties en productiviteit dat we ons niet realiseren hoe actief we zijn in het verwaarlozen van alle aspecten van sereniteit en enthousiasme die we dagelijks kunnen ervaren.

Laten we samen proberen de negatieve effecten van stress, terugkerende en opdringerige gedachten, zorgen en overpeinzingen die onze geest en ons hart bewonen, tegen te gaan.

Om dit te bereiken, moeten we ons eerst afvragen wat voor relatie we hebben met gelukkig zijn, met de mogelijkheid om onze angsten onder ogen te zien, naar de angstige kwesties van ons leven te kijken.

Vegen we alles onder het tapijt? Minimaliseren we problemen en onderschatten we hun effect op ons gedrag? Beoordelen we onszelf omdat we niet verder kunnen gaan?

 1. Denken aan geluk betekent niet dat je verantwoordelijkheden ontwijkt.
  We zijn zo gewend om aan onszelf te denken in haast, overweldigd, op het randje van onze energie, dat het idee om gelukkig te zijn ons schuldig en lui doen voelen waardoor we ons neit richten op de juiste waarden. Psychologie en onderzoek vertellen ons luid en duidelijk dat jezelf wijden aan wat ons gelukkig maakt de concentratie, zelfperceptie en je algehele psychische welzijn verbetert.
 2. Terugkerende gedachten moeten niet worden genegeerd, ze wijzen de weg. We dragen allemaal opdringerige gedachten met ons mee.
  Ze sluipen onze dagen binnen, putten onze energie uit, brengen ons stress en verwarring. Ze vermijden of proberen ze te onderdrukken heeft hetzelfde effect als het wissen van de weg van de kaart en zelf shortcuts vinden. Ze moeten worden bekeken, onder de loep worden genomen voor de tijd die nodig is om te begrijpen hoe ze moeten worden beheerd. Hoe eerder, hoe beter.
 3. Het is niet waar dat als jij het niet doet, niemand anders het zal doen.
  De familie-, culturele en sociale context waarin we zijn ondergedompeld, eist stille superhelden. We hebben geleerd oms onszelf weg te cijfere en ons uniek en onmisbaar te voelen, maar ook erg alleen. De ander, zelfs als die klein en onervaren is, de kans geven om zelf zijn of haar verplichtingen en verantwoordelijkheden na te komen, is een goede stap om onze tegenstrijdige gevoelens van ‘kijk wat ik allemaal doe’ en ‘ik ben onmisbaar’ aan te pakken.
 4. Hoe bang ben je voor je negatieve emoties?
  Gelukkig zijn is nooit een kwestie van naïviteit of kinderlijke lichtheid. Stilstaan bij hoe we vreugde in het leven en enthousiasme kunnen vinden, begint met de vraag waarom we ze verloren hebben. Het betekent in het reine komen met het verdriet en vaak de woede die onze dagen kleuren. En dit is zeker angstaanjagender dan de gewoonte van de stress waaraan we onszelf voortdurend blootstellen.
 5. Stress, zorgen, overbelasting zijn allemaal terug te vinden in het beeld dat je van jezelf hebt.
  De werkelijkheid is een kwestie van blikken, van gezichtspunten van waaruit we mensen en hun relaties observeren. Het verhaal van onszelf, aan de rand van energie, klaar om op elk moment te exploderen, is slechts een van de mogelijke beschrijvingen die ons aangaan. Begrijpen waarom het overheersend is, kan het begin zijn van een pad van zelfkennis waarin we ons effectief voelen.
 6. Iets doen voor anderen garandeert niet hun liefde.
  We herhalen constant tegen onszelf hoe vermoeiend het is om behulpzaam te zijn voor iedereen, hoe weinig we worden erkend, hoe, zelfs op het werk, elk gebaar als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Wat als we begonnen na te denken over wat we echt verwachten van die erkenning? Hoeveel heeft de frustratie van niet gezien worden te maken met het aangeboren verlangen om geliefd te worden? Het is niet dat we door anderen te vervangen, we hen zullen laten houden van ons en gelukkig zullen zijn.
 7. Geluk is niet iets wat je verdient, het is iets wat je leeft.
  Het leven is geen hindernissenparcours of een level van een videospel waarin je een prijs wint. Het is een absoluut persoonlijk pad, waarin we geen vreugde hoeven te verdienen, een gelukkig moment hoeven te hebben, of hoeven na te denken over tevredenheid. Gelukkig zijn is een deel van de menselijke natuur, het is een voorwaarde voor overleving en voor de kwaliteit van onze toekomst en onze relaties met de mensen van wie we houden. Het is niet bijzaak, maar een noodzaak waarvoor we in de eerste persoon zelf verantwoordelijk voor moeten zijn.

Het bouwen van nieuwe betekenissen, vertrekkend vanuit deze reflecties, is het eerste echte doel om te bereiken in een perspectief van geluk en vreugde dat niet alleen ontdekt kan worden, maar zelfs herontdekt kan worden.

Welkom bij Whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn

Artikel geschreven voor Whirlpool door dr. Valeria Locati, psychologe en psychotherapeute

 

Gerelateerde producten
Whirlpool 6TH SENSE technologie
De 6TH Technology zorgt voor geweldige resultaten in jouw keuken en verbetert jouw huishoudelijke apparaten.
Ontdek meer
Gerelateerde producten
Whirlpool 6TH SENSE technologie
De 6TH Technology zorgt voor geweldige resultaten in jouw keuken en verbetert jouw huishoudelijke apparaten.
Ontdek meer