Gegrilde octopus is een Mediterrane delicatesse met een malse en rokerige smaak. Na het langzaam koken om het mals te maken, wordt het gemarineerd in paprikasaus tijdens het grillen, wat zorgt voor een pittige smaak. Geserveerd met citroenrasp, verse kruiden en romige aardappelpuree is het een smakelijk en vullend gerecht voor elke gelegenheid.
Glutenvrij
Omnivoor
Ingrediënten
Verse octopus
1 (ongeveer 1 kg)
Ui
1
Wortel
1
Selderij
1
Laurierblaadjes
2
Citroen
1
Aardappelen
400 gram
Teentje knoflook
1
Extra vierge olijfolie
Naar eigen smaak
Peterselie
Naar eigen smaak
Zout
Naar eigen smaak
Peper
Naar eigen smaak
Paprika
Naar eigen smaak
Beschrijving
1.
Maak de verse octopus schoon onder stromend water en verwijder de snavel en ogen. Vul een grote pan met water en voeg ui, wortel, aardappelen, selderij en laurierblaadjes toe. Zet de boostermodus aan en breng het water aan de kook. Dompel de octopus vervolgens drie keer onder, door het bij de kop vast te houden, om de tentakels te krullen.
2.
Zet het vermogen op niveau 15 en laat de octopus ongeveer 40 minuten koken of totdat deze mals is.
3.
Laat de octopus uitlekken en iets afkoelen. Pureer ondertussen de gekookte aardappelen totdat er een gladde crème ontstaat. Zet dit vervolgens opzij.
1.
2.
3.
4.
Snijd de octopus en scheid de tentakels. Maak de marinade in een kom door olijfolie, paprika, fijngehakte knoflook, citroensap, zout en peper te mengen.
5.
Plaats de pan in de gewenste kookzone (HeatControl voorzien) en stel een temperatuur van 200°C in. Zodra het voorverwarmen voorbij is, voeg je een eetlepel marinade en de octopusstukken toe. Kook ongeveer 2 minuten aan elke kant, totdat de octopus mooi gebruind is en de randen licht krokant zijn.
6.
Smeer de octopus tijdens het koken in met de paprikamarinade en breng deze op smaak met extra zout en peper naar wens. Zet de kookplaat uit zodra het koken klaar is.
4.
5.
6.
7.
Plaats de octopus op een serveerschaal en garneer met fijngehakte verse peterselie, schijfjes citroen en serveer met de aardappelpuree.