Wat is slapen en waarom is het belangrijk?

Artikel in: Inspirerende tips - november 2022
  • Kopiëren naar bureaublad
Vrouw die aan het slapen is
Gerelateerde technologie
Koel-vriescombinaties met Fresh Control-technologie
Ontdek meer

Leestijd: 2 minuten

Wanneer we slapen kom je in een terugkerende staat waarin we een andere bewustzijnsstaat binnengaan. Het wordt gekenmerkt als een periode waarin er minder spieractiviteit is, een remming van alle vrijwillige spieren tijdens de REM-slaap (rapid eye movement) en ook minder sensorische activiteit. Hoewel een slapend persoon misschien inactief lijkt, zijn bepaalde hersen- en lichaamsfuncties actiever tijdens onze slaap dan wanneer we wakker zijn. Als mens hebben we allemaal individuele slaappatronen, we hebben verschillende lengtes, soorten en dieptes van slaap nodig tijdens het verloop van de nacht. Slaap is een cruciaal onderdeel van ons Circadiaans ritme (bioritme), ook wel de natuurlijke cyclus van jouw lichaam genoemd. Ons bioritme reguleert onze slaapcyclus en regelt wanneer we ons moe en slaperig voelen, of alert en wakker. Het kan positief of negatief zijn, afhankelijk van hoeveel slaap we krijgen kan het onze mentale, fysieke en emotionele toestand beïnvloeden. Als je regelmatig diep slaapt, kun je merken dat je jezelf gelukkiger, uitgeruster, beter gehumeurd en alerter voelt. Aan de andere kant, als je geen vaste slaap of diepe slaap krijgt, kun je merken dat je de hele dag humeurig en geïrriteerd bent en de dag als zwaar ervaart.

Wat is het circadiaans ritme?

Je circadiaanse ritme is de natuurlijke cyclus van je lichaam en loopt in een periode van 24 uur. Een van de componenten van je circadiaanse ritme is je slaap-waakcyclus, die ervoor zorgt dat je je wakker voelt tijdens uren met natuurlijk licht en je slaperig en moe voelt tijdens donkere uren. Ze zijn rechtstreeks met elkaar verbonden en jouw slaap-waakcyclus wordt beïnvloed door verschillende elementen, waaronder levensstijlkeuzes zoals lichaamsbeweging en dieet. We raden aan om gezonde eetgewoonten aan te nemen en een uitgebalanceerd dieet te volgen met veel verse groenten en fruit. Wanneer jouw circadiaanse ritme goed synchroon loopt en is afgestemd op de processen van jouw lichaam, kan een circadiaans ritme een consistente en rustgevende slaap veroorzaken en garanderen. Wanneer jouw circadiaanse ritme echter niet is afgestemd, kan dit slaapproblemen zoals slapeloosheid veroorzaken en voorkomen dat je een goede nachtrust krijgt.

Wat zijn de verschillende slaapfases?

Onze slaapcyclus is verdeeld in vier verschillende fases, de eerste drie zijn geen NREM-slaap, ook wel bekend als niet-snelle oogbewegingen, en de laatste fase staat bekend als REM-slaap, slaap met snelle oogbewegingen.

  1. Fase 1 NREM-slaap: hier begint het lichaam over te gaan van waken naar slapen, jouw spieren ontspannen en jouw hartslag, ademhaling en oogbewegingen vertragen. Je hersengolven zullen ook vertragen omdat deze actiever zijn als je wakker bent, deze fase duurt meestal een paar minuten.
  2. Fase 2 NREM-slaap: Dit staat bekend als een diepere slaapfase dan de eerste, omdat je ademhaling en hartslag blijven vertragen en je spieren meer ontspannen worden. Je lichaamstemperatuur zal dalen en oogbewegingen zullen stoppen. Hersengolven zullen ook vertragen, en deze fase is meestal de langste van de vier slaapfasen.
  3. Fase 3 NREM-slaap: deze fase is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat je jezelf de volgende dag alert en verfrist voelt. Je ademhaling, hartslag en hersengolven zullen hun laagste niveau bereiken en je spieren zullen zo ontspannen mogelijk zijn. Deze fase zal gedurende de nacht in lengte afnemen. De meeste mensen melden problemen bij het bereiken van fase twee en drie van de slaapcyclus, waardoor een diepe slaap voor sommigen moeilijk te bereiken is.
  4. Fase 4 REM-slaap: De vierde fase, bekend als de REM-slaapfase, vindt plaats ongeveer 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. Dit is wanneer jouw ogen vrij snel heen en weer bewegen terwijl jouw ademhaling, hartslag en bloeddruk beginnen te stijgen. Dromen vindt plaats tijdens de REM-slaapfase, je armen en benen zullen moeilijk te bewegen zijn, wat wordt gedaan om te voorkomen dat je fysiek beweegt tijdens je dromen. De lengte van elke REM-slaapcyclus neemt gedurende de nacht toe. Naarmate je ouder wordt, zal de duur van deze fase afnemen naarmate je ouder wordt, wat betekent dat je meer tijd zult doorbrengen tijdens de NREM-fases.

Deze verschillende fases vinden gedurende de nacht cyclisch plaats totdat je wakker wordt, voor de meeste mensen duurt elke cyclus tussen de 90 en 120 minuten.

Kan ik mijn slaapcyclus veranderen?

Het korte antwoord is: je kan jouw slaapcyclus veranderen. Het vergt echter nieuwe gewoontes totdat je je routine hebt aangepast. Als je bijvoorbeeld normaal gesproken om 8 uur 's ochtends wakker wordt en veel eerder wakker wilt worden, zoals 6 uur 's ochtends, begin dan met het verlengen van je wektijd. Doe dit drie tot vier dagen achter elkaar, totdat je gewend bent aan die routine, blijf dit doen en verhoog je wektijd totdat je op het gewenste tijdstip wakker wordt, in dit geval 6 uur 's ochtends. Als je moeite hebt om in slaap te vallen, of moeite hebt om de hele nacht door te slapen, raden we je aan om minder cafeïne en alcohol te consumeren en ervoor te zorgen dat je voldoende beweegt. Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende en gemakkelijke manier om je slaapkwaliteit te verbeteren.

 

Welkom bij whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn.

Gerelateerde technologie
Koel-vriescombinaties met Fresh Control-technologie
De Fresh Control-technologie bewaakt de temperatuur en de luchtvochtigheid in de hele koelkast om groenten en fruit langer vers te houden. Het helpt je een uitgebalanceerd dieet te volgen, goed voor je welzijn.
Ontdek meer
Gerelateerde technologie
Koel-vriescombinaties met Fresh Control-technologie
De Fresh Control-technologie bewaakt de temperatuur en de luchtvochtigheid in de hele koelkast om groenten en fruit langer vers te houden. Het helpt je een uitgebalanceerd dieet te volgen, goed voor je welzijn.
Ontdek meer