Wie goed slaapt leeft beter: gouden regels voor gezond slapen

Artikel in: Inspirerende tips - mei 2022
  • Kopiëren naar bureaublad
Stel slaapt goed
Gerelateerde technologie
Wasruimte stoomhygiëne technologie
Ontdek meer

Leestijd: 3 minuten

Mensen brengen ongeveer een derde van hun leven slapend door. Is dat veel tijd? Ongetwijfeld, maar het is goed bestede tijd. Elke nacht voldoende rust krijgen is een fysiologische noodzaak en een essentieel ingrediënt in onze gezondheids- en welzijnsroutine. Maar weet je wat echt gezond slapen is en hoe je dit kunt bereiken?

Gezonde slaap voor een gezond leven

Een gezonde slaap bestaat uit twee elementen: voldoende uren slaap krijgen en diep ononderbroken slapen, de zogenaamde kwaliteitsslaap.

Tijdens de diepe slaap reorganiseren onze hersenen de ervaringen die we gedurende de dag hebben gehad, waarbij sommige details worden geëlimineerd en andere in het geheugen worden vastgelegd. Deze functie is van vitaal belang om ons langetermijngeheugen te versterken. Aan de andere kant heeft een voldoende aantal uren slaap een herstellende en energieverrijkende functie.

Deze twee elementen maken ons lichaam en onze geest gezond en geven ons energie gedurende de hele dag.

Maar hoeveel uur moet ik slapen?

Er is geen vooraf bepaald aantal uren dat je nodig hebt om te slapen: sommigen zeggen 7 uur, anderen zweren bij 8, of zelfs 6. Hebben sommige mensen gelijk en anderen ongelijk? Waarschijnlijk zit het wel goed, want het aantal uren verschilt van persoon tot persoon.
 
Het kan bijvoorbeeld variëren afhankelijk van de leeftijd, want hoe ouder je wordt, hoe minder uren slaap je nodig hebt; maar ook, afhankelijk van onze activiteiten, omdat wanneer we perioden van grotere fysieke inspanning hebben of aanzienlijke stress of mentale belasting ervaren, het lichaam meer uren slaap nodig heeft om de verbruikte energie te herstellen en de schade beter te herstellen.
Daarom is er geen vast recept om te weten hoeveel uur slaap je nodig hebt, de beste manier om dat te begrijpen is door naar je lichaam te luisteren.
 
Hoewel we geloven dat een gezonde slaap buiten onze controle ligt is er veel dat we kunnen doen om het te verbeteren. Veel positieve gewoontes en trucs kunnen het lichaam voorbereiden op de slaap en het in de best mogelijke conditie brengen voor een goede nachtrust.
 
Hier zijn enkele gouden regels om je op weg te helpen. Voeg ze allemaal toe aan je nachtelijke routine en experimenteer met wat voor jou het beste werkt!

Gouden regels voor een gezonde slaap

  1. Elimineer slechte gewoonten. Wist je dat sommige van onze dagelijkse activiteiten een negatieve invloed hebben op onze nachtrust? In slaap vallen met de tv aan, te veel tijd op de smartphone doorbrengen voordat je gaat slapen of koffie drinken na het eten zijn allemaal gewoontes die je moet vermijden. Zelfs het blauwe licht dat door schermen wordt uitgestraald kan de aanmaak van melatonine remmen, het hormoon dat je lichaam een ​​signaal geeft wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden!
  2. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Trainen voor het slapengaan bevordert het inslapen en de diepe slaap, maar moet ten minste drie uur voor het slapengaan worden beëindigd. Het stelt ons ook in staat overtollige energie af te voeren die ons anders in bed zou doen woelen en draaien.
  3. Creëer een slaaproutine. Een gezond slaap-waakritme omvat ook een slaaproutine. Probeer elke nacht hetzelfde schema aan te houden, zoals de wekker elke ochtend op ongeveer hetzelfde tijdstip zetten, zelfs in het weekend. Dit helpt de interne klok van je lichaam om de kwaliteit van je slaap te optimaliseren.
  4. Creëer regelmatige bedtijdrituelen. Leren ontspannen is een essentiële stap in de voorbereiding op het slapen. Denk aan activiteiten die je leuk en ontspannend vindt en neem ze op als onderdeel van je bedtijdrituelen, zoals een warm bad, tien minuten meditatie, een paar yoga- of lichte rekoefeningen of dertig minuten lezen. Probeer elke avond hetzelfde te doen.
  5. Eet lichte maaltijden, vooral tijdens het avondeten. Het eten van een grote maaltijd voor het slapengaan, vooral een maaltijd met suikerachtig of vet voedsel, kan de slaap verstoren. Maak er een gewoonte van om een gezond, licht diner te eten met voedingsmiddelen zoals volle granen, pompoenpitten, kip, noten, linzen, haver, bonen en eieren die de slaap bevorderen. Ben je op zoek naar inspiratie? Ontdek dan onze snelle en gezonde dinerrecepten!

Ons advies is om je slaapuren en hoe uitgerust je je voelt een week lang bij te houden. Volg deze gouden regels en na een paar dagen zul je al de voordelen ervaren!

Ben je klaar om je bedtijdritueel te creëren?

Welkom bij Whirlpool, wij zijn er voor jouw welzijn

Gerelateerde technologie
Wasruimte stoomhygiëne technologie
Stoomhygiëne verwijdert tot 99,9% van de bacteriën en garandeert 100% frisheid voor een goede nachtrust.
Ontdek meer
Gerelateerde technologie
Wasruimte stoomhygiëne technologie
Stoomhygiëne verwijdert tot 99,9% van de bacteriën en garandeert 100% frisheid voor een goede nachtrust.
Ontdek meer