Nieuw neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat geluid en stilte ons welzijn beïnvloeden

Artikel in: Lifestyle - mei 2022
  • Kopiëren naar bureaublad
Man ontspant na de stress van lawaai
Gerelateerde technologie:
Wasmachine Zen-technologie
Ontdek meer

Leestijd: 3 minuten

Wat als het begrijpen van hoe stilte ons welzijn beïnvloedt ons zou kunnen helpen om onze huizen gelukkiger en gezonder te maken? Hoe bepalen we hoeveel stilte we nodig hebben? We ontdekken de fascinerende antwoorden in een nieuw neurowetenschappelijk onderzoek in opdracht van Whirlpool en uitgevoerd door het Lab of Misfits.

De experimentele fase van het Lab of Misfits onderzoek

Het experimentele deel van het onderzoek omvatte primair neurowetenschappelijk onderzoek door het Lab of Misfits met een steekproef van 106 deelnemers uit zowel Frankrijk als Italië. De studie omvatte een breed scala aan online psychoanalytische experimenten die de respons op visuele en auditieve stimuli maten en speciale tests die waren ontworpen om onbewuste percepties en neigingen te ontdekken.

Hoeveel stilte is er nodig om ons welzijn te maximaliseren? Het antwoord is dat het voor elke persoon anders is. Als gevolg hiervan voerde het Lab of Misfits en Whirlpool een experiment uit om de variabelen te ontdekken die van invloed zijn op hoe geluid / stilte wordt waargenomen - en hoe dit het welzijn kan beïnvloeden.

Het panel van proefpersonen werd geïnterviewd en gevraagd om verschillende tests uit te voeren om meer te weten te komen over meerdere facetten of variabelen in hun levensstijl - en om te bepalen of één van deze op een zinvolle manier samenhing met hun ervaring van geluid. Er werden 16 verschillende variabelen onderzocht - die allemaal kunnen worden gezien als maatstaven voor welzijn – van leeftijd, inkomen, hoeveelheid lichaamsbeweging en persoonlijkheidstype tot woon-werkgewoonten. Uit het onderzoek bleek dat niet al deze met welzijn samenhangende factoren op een zinvolle manier verband hielden met geluid. Sommige bleken echter een dramatisch verschil te maken in de manier waarop geluid wordt waargenomen.

Als stilte zou kunnen spreken: hoe geluid ons emotionele en fysieke welzijn beïnvloedt

Het onderzoek van het Lab of Misfits ontdekte dat het geluid dat mensen in hun dagelijks leven ervaren van invloed is op hun emotionele en fysieke welzijn. Toch is lawaai zelf een complexer idee dan het op het eerste gezicht lijkt. Beau Lotto van Lab of Misfits legt uit waarom: "We ervaren drie hoofdtypen ruis in ons leven. Er is het relatief continue externe achtergrondgeluid, zoals dat van stadsvervoer. Er is sporadisch geluid dat onderbrekingen veroorzaakt. En tot slot is er wat we 'interne ruis' noemen, ons onvermogen om ons te concentreren - vaak omschreven als 'gebabbel'. Onze studie onderzocht hoeveel mensen gefrustreerd waren door dit soort types.

De link tussen lawaai en stress

Het onderzoek ontdekte dat hoe meer frustratie je voelt met geluid, hoe meer stress je voelt. Dit is het meest uitgesproken bij interne ruis en bleek een lineair verband te zijn, d.w.z. stress wordt geminimaliseerd wanneer frustratie wordt geminimaliseerd, terwijl er een sterk verband is tussen de hoeveelheid ervaren interne ruis en stress. Lotto beschrijft deze relatie en merkt op: "De krachtigste voorspeller van stress is interne ruis - zowel de hoeveelheid ervan als de gevoelens die het oproept. Onze gegevens suggereren dat mensen die minder gestrest zijn, minder stilte nodig hebben (en vice versa).”

Aan de andere kant lijkt de wereld waarin we leven hectischer, zenuwslopender en luidruchtiger te worden. Maar wat kunnen we hiertegen doen?

Het huis: een gedempte haven van rust

We hebben geen controle over het geluid van de buitenwereld, maar we kunnen in ons huis stilte en rust creëren.

Ons huis is de ideale omgeving om een haven van stilte te creëren waar we onze toevlucht kunnen nemen om het geluid van onze gedachten en de wereld om ons heen te beheren, te beluisteren of te dempen. De rust in onze huizen kan op veel manieren worden verbeterd, zoals het kiezen van stillere huishoudelijke apparaten, het uitschakelen van de tv als we er niet naar kijken of het geluiddicht maken met gordijnen en tapijten. Geniet van de stilte en kalmte om je heen; om de voordelen in jezelf te voelen.

 

Ben je klaar om de verjongende kracht van een stillere woning te ontdekken?

Welkom bij Whirlpool, wij zijn er voor jouw welzijn.

Gerelateerde technologie:
Wasmachine Zen-technologie
ZenTechnology is ontworpen om in elk detail stil te zijn en biedt ultrastille prestaties, zelfs tijdens het centrifugeren, met slechts 65 dba, zodat je je thuis helemaal concentreren kunt op je welzijn.
Ontdek meer
Gerelateerde technologie:
Wasmachine Zen-technologie
ZenTechnology is ontworpen om in elk detail stil te zijn en biedt ultrastille prestaties, zelfs tijdens het centrifugeren, met slechts 65 dba, zodat je je thuis helemaal concentreren kunt op je welzijn.
Ontdek meer