Balans tussen werk en privé: tips voor een beter leven

Artikel in: Inspirerende tips - mei 2022
  • Kopiëren naar bureaublad
Stel praat over balans tussen werk en privé
Gerelateerde technologie:
Chef Control van kookplaten technologie
Ontdek meer

Leestijd: 2 minuten

1. Prioriteren

De balans tussen werk en privé is voor ieder van ons uniek; het varieert van persoon tot persoon en kan met de tijd evolueren, afhankelijk van onze persoonlijke en professionele situatie.

Focussen op wat hier en nu belangrijk voor je is: het identificeren van de elementen van tevredenheid en ontevredenheid in je dag is de eerste stap om te begrijpen waar je moet ingrijpen om je routine te verbeteren. Probeer een lijst te maken van je gebruikelijke taken. Stel jezelf voor elk van hen de volgende vragen: Hoe belangrijk is het op een schaal van 1-10? Is het dringend of kan ik het uitstellen? Kan ik het aan iemand anders delegeren? Dag na dag zul je merken dat als je wat tijd besteedt aan het stellen van prioriteiten, het vanzelf lukt om de controle terug te krijgen en de andere gebieden van je dagelijkse leven te verbeteren.

3. Herstel door voor jezelf te zorgen

"Je hebt elke dag een beetje vakantie nodig", zei een psychotherapeut.

Loskoppelen is noodzakelijk, maar sommige mensen vinden het moeilijk om zich dit toe te staan.

Een paar uur een cake bakken   , 20 minuten voor een ontspannend warm bad, een wandeling in de natuur, wat lichamelijke inspanning om het lichaam te regenereren: het maakt niet uit wat je doet of hoeveel tijd je eraan besteedt, het belangrijke is dat je je kleine dagelijkse vakantie organiseert - en ervan geniet.

2. Leren nee zeggen

Wat gebeurt er als ik nee zeg tegen de collega die me om hulp vraagt terwijl ik de computer uitzet? Waarschijnlijk niets, maar veel mensen hebben er moeite mee omdat ze bang zijn onbeleefd, onsympathiek of lusteloos over te komen.

In staat zijn om nee te zeggen betekent niet dat je de behoeften van anderen moet kleineren, maar gewoon dat je je eigen tijd en behoeften op prijs stelt. En onthoud: het stellen van grenzen betekent niet het bouwen van een ondoordringbare muur. Als nee zeggen een taboewoord voor je is, houd er dan rekening mee dat er veel tinten nee zijn. Soms is een nee dwingend en soms niet. Soms is een nee definitief; andere keren is het gewoon een niet nu.
Probeer het maar eens uit om het te geloven: "Helaas kan ik nu niet, maar morgen, of een ander geschikt moment, zal ik even de tijd nemen en je graag helpen."

Wedden dat je gesprekspartner het zal begrijpen?

4. Zorg voor je relaties met anderen

Socialiteit is een fundamentele menselijke eigenschap met diepe wortels.

De tijd die wordt besteed aan sociale relaties is kostbaar - van koffie met collega's tot avonden met oude vrienden en familie - omdat het ons leven emotioneel verrijkt en ons helpt contact te maken met anderen. Laten we socialiteit niet afbreken, laten we het in stand houden.

Balans tussen werk en privé: hoe bereik je dat?

Subtiel, complex en delicaat: de balans tussen werk en privé is de balans tussen werk en andere aspecten van ieders leven. Volgens experts betekent het bereiken van een goede balans tussen werk en privé dat je je over het algemeen tevreden voelt met de routine en de juiste hoeveelheid tijd besteedt aan de verschillende levensgebieden: hobby's, familie, werk en meer.

Luisteren naar iemands diepste behoeften en hen de ruimte geven die ze verdienen is voor veel mensen niet gemakkelijk en ook niet eenvoudig. De meesten van ons hebben ervaren, althans voor een tijdje, dat we in onze werktaken werden gezogen en deze absolute prioriteit kregen boven al het andere. Hier zijn 5 tips die we kunnen toepassen om de balans tussen werk en alle andere componenten van ons dagelijks leven te verbeteren.

5. Luister naar wat je voelt

Zoals eerder gezegd: de balans tussen werk en privé is veranderlijk, dus het is essentieel om constant naar jezelf te luisteren. Als je je overweldigd voelt, praat er dan eerlijk over en laat je collega's en managers weten dat je te veel tijd aan het werk besteedt. De meest vooruitstrevende bedrijven van vandaag praten met hun werknemers en luisteren naar hun behoeften. Managers weten ook dat wie goed leeft, beter werkt. Een goede balans tussen werk en privé is voordelig voor zowel jou als het bedrijf waar je werkt.

 

Verandering kost tijd, niemands leven zal van de ene op de andere dag op magische wijze vereenvoudigen. Het is belangrijk om constant en toegeeflijk te zijn voor jezelf: verheug je in elke prestatie en elke vooruitgang die is geboekt. Het verrijken van je dagelijkse leven is een lang proces, maar het is de moeite waard : dag na dag zul je je meer bewust, sereen en in controle over je leven voelen.

 

 

Ben je klaar om je werk-privébalans opnieuw te plannen en de momenten van zelfzorg te ervaren die je verdient?

Welkom bij Whirlpool, wij zijn er voor jouw welzijn

Gerelateerde technologie:
Chef Control van kookplaten technologie
Laat Chef Control het vermogen van de kookplaat besturen en vind de balans tussen werk en privé!
Ontdek meer
Gerelateerde technologie:
Chef Control van kookplaten technologie
Laat Chef Control het vermogen van de kookplaat besturen en vind de balans tussen werk en privé!
Ontdek meer