Leer je huis te ontspullen en creëer ruimte voor jezelf

Artikel in: Inspirerende tips - mei 2022
  • Kopiëren naar bureaublad
Vrouw zit op de bank na ontspullen huis
Gerelateerde technologie:
Space Management in de koelkast
Ontdek meer

Leestijd: 2 minuten

Het overbodige wegwerken is niet alleen een trend, maar een oefening in welzijn die ons in staat stelt om onze ruimtes ten volle te benutten. We hebben het niet over opruimen of schoonmaken, maar over ontspullen: een fundamentele manier om te zorgen voor onszelf en voor de plek die ons het meest vertegenwoordigt: ons huis.

Ontspullen: wat is het en waarom is het belangrijk voor de geestelijke gezondheid?

Er bestaat een krachtige verbinding tussen de objecten in ons huis en onze geest, want ons huis is ons verhaal: alles wat we kiezen verbindt ons met onze diepste waarden en drukt onze oprechte emoties uit.

Wanneer onze omgeving vrij is van onnodige dingen en weerspiegelt wie we zijn, ontstaat er een nieuwe harmonie om en in ons. Daarom kan het afkomen van overtollige spullen heel gezond voor je zijn. Je voelt je rustiger, gelukkiger en met meer controle over je leven terwijl je je minder angstig en gestrest voelt.

Het proces kan lang of kort zijn, dit hangt af van je bereidheid om te veranderen. Maar wat is de eerste stap?

Begin opnieuw met wat echt belangrijk voor je is

Kiezen voor wat blijft en wat gaat moedigt je aan om actieve beslissingen te nemen over wat er nu in je leven hoort en om in het heden te leven in plaats van vast te houden aan het verleden. Hierdoor kun je materiële, mentale en emotionele rommel opruimen.

Een geweldige manier om te begrijpen wat je uit het verleden moet opgeven is door vooruit te kijken en je ideale levensstijl voor te stellen, het soort huis dat je wilt en de manier waarop je daarin zou willen leven. Kun je dit visualiseren? Deze projectie zal je helpen om je doel te definiëren en in het heden te werken om het mentale welzijn te bereiken dat tot zelfverbetering zal leiden.

Het is een interessante theorie, maar hoe breng je het tot leven? Hier zijn de eerste 5 stappen naar een beter mentaal welzijn.

5 regels voor succesvol ontspullen

  1. Ga aan de slag met één ruimte en één kamer tegelijk. Opruimen heeft veel te maken met mindfulness, dus neem één ding tegelijk en maak je inspanningen effectief. Begin in de keuken, het hart van het huis en waar je de meeste tijd doorbrengt.
  2. Maak een checklist. Kijk voordat je aan de slag gaat om je heen en maak voor elke kamer een lijst met alles wat gesorteerd, weggegooid of weggegeven moet worden. Zou het misschien de tijd zijn om dat servies dat je nooit gebruikt weg te geven?
  3. Besteed 5 minuten per dag. Overdrijf het niet! Neem de tijd en focus op de meest zichtbare gebieden. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met de rommelige planken in je keuken.
  4. Creëer een sorteersysteem. Gebruik de snelle en gemakkelijke drie-dozen-methode. Neem in elke kamer drie dozen mee: weggooien, doneren en bewaren. Nadat je elk item hebt doorgenomen en in de juiste doos hebt geplaatst, zul je je realiseren welke dingen echt belangrijk voor je zijn.
  5. Bewaar alleen de dingen waar je van houdt. Blijdschap is persoonlijk. Voel je dus niet verplicht om koste wat het kost ruimte te maken, maar creëer alleen ruimte waar je denkt meer ruimte voor jezelf nodig te hebben.

 

Lijkt het creëren van een oase van rust in een verder chaotische wereld je teveel werk? Als je eenmaal aan de slag bent zul je merken dat je je vrij snel beter zult voelen. Ons advies is om positieve doelen te stellen en je te concentreren op wat je uit het opruimproces wilt halen, of het nu gaat om ruimte, orde, duidelijkheid, vrijheid en meer. Volg het stap voor stap en vier je vooruitgang. De resultaten zullen echt transformerend zijn, niet alleen voor je omgeving, maar ook voor je geest, lichaam en ziel.

Ben je klaar om je reis naar een goed welzijn te beginnen?

 Welkom bij Whirlpool, wij zijn er voor jouw welzijn

Gerelateerde technologie:
Space Management in de koelkast
Krijg alle ruimte en flexibiliteit die je nodig hebt om je voedsel gemakkelijk op te slaan zoals jij wilt.
Ontdek meer
Gerelateerde technologie:
Space Management in de koelkast
Krijg alle ruimte en flexibiliteit die je nodig hebt om je voedsel gemakkelijk op te slaan zoals jij wilt.
Ontdek meer