5 voordelen van mindful koken

Artikel in: Me time - mei 2022
  • Kopiëren naar bureaublad
Man in de keuken tijdens mindful koken
Gerelateerde technologie:
Oven Cook4-technologie
Ontdek meer

Leestijd: 3 minuten

Mindful koken heeft veel voordelen voor het welzijn. Ontdek hoe je je mentale gezondheid en zelfrespect kunt verbeteren en hoe je met zoiets simpels als koken tot bloei kunt komen!

Ervaar de voordelen van mindful koken en leef in het heden

Er is een scherpzinnig en zintuiglijk "hier en nu" waarbij de exacte verhoudingen het succes van een recept bepalen. Waar ben je met je gedachten bij het kiezen van ingrediënten? En als je mixt, roert en proeft?

Mindful koken kan innerlijke rust brengen in een druk leven, omdat het het bewustzijn van het huidige moment in alle stadia van een recept stimuleert: van het selecteren van ingrediënten tot het bereiden van een maaltijd en zelfs bewust tijd besteden aan het wachten tot het eten klaar is. Dit alles biedt een uitstekende gelegenheid om te vertragen, de kleine dingen te waarderen en de geest te trainen aanwezig te zijn.

Tijd nemen in de keuken kan een nieuwe manier zijn om jouw gezondheid te verbeteren vanwege de vele voordelen. Hier zijn enkele voordelen van mindful koken.

Verhoogt geluk en stimuleert creativiteit

De belangrijkste ingrediënten van mindful koken zijn positiviteit en de uitdrukking van onze persoonlijkheid, omdat het ons in staat stelt om met onze handen te creëren wat ons lichaam en geest zal voeden. Wanneer we koken voegen we verschillende elementen samen die smelten, muteren en van uiterlijk veranderen. We hebben eindeloze creaties in onze handen, zonder de angst voor een perfect resultaat, want het perfecte resultaat is niet het mooiste of het lekkerste, maar dat wat het beste onze smaak weerspiegelt.

Bovenal bevredigt het bereiken van een doel onze emotionele behoefte om een doel en betekenis in het leven te hebben, wat ons rust en geluk geeft. Dus veel plezier in de keuken met nieuwe smaken of een nieuw recept en laat je fantasie de vrije loop!

Vermindert stress en angst

Let op de gedachten die in je opkomen, merk ze op zonder oordeel, en laat ze wegdrijven als wolken in de lucht. Luister naar je emoties die op en neer gaan, als golven in de zee.

Zelfobservatie ligt ten grondslag aan mindful koken en geeft ons gevoelens van beheersing en controle over onze geest door middel van concentratie en bewustzijn. Koken bevat herhalingen en deze helpen ons te ontspannen en een vorm van meditatie aan te gaan. Deze herhalingen moedigen ons aan om onze gedachten met hetzelfde geduld onder ogen te zien als wachten tot het deeg rijst of het water de juiste temperatuur heeft bereikt.

 

Bovendien helpt het concentreren op elke specifieke handeling, elke smaak en elke geur ons om onze gedachten af te leiden van alles buiten. Die gelukkige, warme plek waar we ons bevinden, waardoor we kunnen ontspannen en onze stressniveaus kunnen verlagen terwijl we de rest uitstellen tot later... of nooit!

Verhoogt het gevoel van eigenwaarde

De geweldige les die mindful koken ons impliciet geeft is dat we elk gerecht kunnen maken, zelfs de meest complexe. We kunnen elk doel bereiken als we, in plaats van ontmoedigd te raken, het proces opsplitsen in kleine taken en ze tot het einde uitvoeren. Deze kennis geeft ons zelfrespect en diepe voldoening, vooral als we onze prestaties kunnen aanraken en proeven.
En als het resultaat niet meteen komt, oordeel dan niet over jezelf, probeer het steeds opnieuw. Mindful koken nodigt ons uit om de werkelijkheid te accepteren zoals die is, zonder deze te hoeven veranderen, maar om genoegen te nemen met wat er op dat moment in ons lichaam, geest en hart is door oordelen, verwachtingen en teleurstelling los te laten.

Helpt ons weer in contact te komen met onszelf

Mindful koken wekt de zintuigen op, met name de geur, en geeft onwillekeurige herinneringen. Onwillekeurige herinneringen zijn de reden waarom we ons vaak tot onze favoriete troostmaaltijden wenden: het bereiden van een maaltijd die we associëren met een vreugdevolle tijd in ons leven. Een gerecht waar we als kinderen van hielden kan ons bijvoorbeeld helpen toegang te krijgen tot die gevoelens in het heden. Bewustwording van deze diepe verbinding kan ons leiden in onze bewuste keuze voor recepten die ons psychofysisch kunnen verbeteren.

Helpt ons opnieuw contact te maken met anderen

Een essentieel onderdeel van het ritueel van koken is tijd nemen voor sociale banden en het versterken van de band met dierbaren. De ervaring van een gezamenlijke maaltijd is de perfecte manier om bewust te leven in het moment. Als we voor anderen koken, stoppen we al onze liefde in wat we doen en geven we ze al het goede dat we voor onszelf doen. Het is een manier om vreugde, welzijn en plezier te delen.

Koken zien als een les in mindfulness kan koken veranderen van puur functioneel naar een reis van self care.

Ben je klaar om je onder te dompelen in mindful koken door te luisteren, acceptatie en niet te oordelen?

Welkom bij Whirlpool, wij zijn er voor jouw welzijn.

Gerelateerde technologie:
Oven Cook4-technologie
Geniet van het heden en geniet van elke stap van je recept, zoals de Cook4-functie, die in één cyclus elk gerecht perfect bereidt zonder smaken te mengen.
Ontdek meer
Gerelateerde technologie:
Oven Cook4-technologie
Geniet van het heden en geniet van elke stap van je recept, zoals de Cook4-functie, die in één cyclus elk gerecht perfect bereidt zonder smaken te mengen.
Ontdek meer