Tips om jezelf goed te kunnen concentreren en focussen

Artikel in: Me time - mei 2023
  • Kopiëren naar bureaublad
Vrouw die naar buiten kijkt
GERELATEERD PRODUCT:
Wasmachines: Zen technologie
Ontdek meer

Leestijd: 2 minuten

In de drukke wereld van vandaag kan het gemakkelijk zijn om afgeleid te worden. We hebben allemaal doelen en taken die we moeten doen, maar het kan een beetje raden zijn waar te beginnen. Met zoveel hectiek kan het overweldigend aanvoelen maar gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je aandachtsspanne en concentratieniveau te vergroten. Of je nu wilt leren hoe je gefocust kunt zijn en een workflow kunt opzetten, of gewoon jouw productiviteitsniveau wilt verhogen, er zijn verschillende strategieën en levensstijlaanpassingen die je kunt volgen die niet alleen het geheugen en de concentratie verbeteren, maar ook jouw algehele welzijn verbeteren.

Manieren om jouw concentratieniveau te verbeteren

Ontdekken hoe je de concentratie kunt verhogen gaat hand in hand met vele andere aspecten van welzijn. Als je voor je fysieke en mentale gezondheid zorgt, ben je meer in balans en kun je je concentreren op wat echt belangrijk voor je is.

Slaap is essentieel

Slaap is essentieel voor alle aspecten van een gezond leven, inclusief je cognitieve functie. Als je slaapgebrek hebt, kan het zijn dat je hersenen moeite hebben om informatie op te nemen, dingen te onthouden en het moeilijker hebben met aandacht vasthouden en concentratie. Slaap vergemakkelijkt zowel je werk- als langetermijngeheugen en kan de focus en het leren verbeteren, dus het ontwikkelen van betere slaapgewoonten - zoals een routine krijgen en tot rust komen voor het slapengaan - zal je hersenen scherper en attenter maken.

Beweeg regelmatig

Van het opruimen van hersenmist tot het verbeteren van je humeur, regelmatige lichaamsbeweging doet wonderen voor je hersenen. Het is bewezen dat fysieke beweging stress en angst vermindert, wat de aandachtsspanne en concentratie kan vergroten. Als je moeite hebt om gefocust te blijven, kan lichaamsbeweging voorkomen dat je in een dip raakt en je helpen je weer als herboren te voelen. Lichaamsbeweging kan net zo eenvoudig zijn als een wandeling maken of een les volgen in een sportschool, maar uiteindelijk kan elke vorm van beweging ervoor zorgen dat je jezelf niet meer rusteloos voelt en het je helpt om je te concenteren op je werk.

 

Breng tijd door in de natuur

Als jouw aandachtsspanne en concentratieniveau laag aanvoelen, kan naar buiten gaan en tijd doorbrengen in de natuur een welkome opluchting zijn. Buiten zijn is een geweldige ontspanningstechniek - je kunt je hersenen een pauze geven van de huidige informatie-overload en in de natuur zijn kan creativiteit en productiviteit stimuleren. Frisse lucht en zuurstof kunnen je een nieuw perspectief bieden op je taken en doelen en het voelen van de bries op je huid en het horen van alle geluiden van de buitenlucht zal je focus, mentale helderheid en je humeur verbeteren.

 

Uitschakelen en terugtrekken

We leven in een wereld van constante afleiding binnen handbereik. Je hebt misschien hard gewerkt om een ​​omgeving zonder onderbrekingen te creëren - je hebt een ruimte gevonden die ver weg is van andere mensen, je hebt ervoor gezorgd dat al je apparaten stil zijn, je hebt je werkruimte georganiseerd... en dan zoemt je telefoon! Soms kan zoiets eenvoudigs als de ping van een e-mail je uit jouw focus halen en het zo veel moeilijker maken om je te concentreren. Hoe nuttig technologie ook is, soms hebben we een pauze nodig. Het kan ongelooflijk handig zijn om onnodige meldingen te dempen, je mobiele telefoon uit te zetten of zelfs helemaal offline te werken zodat  je goed kunt focussen.

Oefen mindfulness

Tot slot, een belangrijke techniek om de concentratie te verbeteren en de focus te vergroten, is het oefenen van mindfulness. Door jezelf de tijd te geven om te decomprimeren, je bewust te worden van je omgeving en het gevoel van overweldigd te zijn te verminderen, kun je meer aanwezig zijn en je concentreren op de taak die voorhanden is. Stress kan ervoor zorgen dat je werk tot stilstand komt en je in een mentale blokkade terechtkomt, terwijl je door aan mindfulness te doen je cognitieve vaardigheden kunt verbeteren, kunt voorkomen dat je geest afdwaalt en je aandachtsspanne, concentratie en geheugen kunt verbeteren.

GERELATEERD PRODUCT:
Wasmachines: Zen technologie
Ontworpen om stil te zijn in elk detail, ZenTechnology levert uiterst stille prestaties. Zelfs tijdens de centrifugeercyclus, met slechts 65 dba - zodat je jezelf kunt concentreren op jouw welzijn thuis.
Ontdek meer
GERELATEERD PRODUCT:
Wasmachines: Zen technologie
Ontworpen om stil te zijn in elk detail, ZenTechnology levert uiterst stille prestaties. Zelfs tijdens de centrifugeercyclus, met slechts 65 dba - zodat je jezelf kunt concentreren op jouw welzijn thuis.
Ontdek meer